Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske obezbediće deci upisanoj u bilo kojoj centralnoj ili područnoj školi u Srpskoj sve uslove za nastavu i sve škole će biti potpuno spremne za novu školsku godinu sa punim kapacitetima, rekla je ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.


Ona je istakla da neće biti zatvarane škole koje imaju manji broj učenika u odnosu na propisani jer postoje određene stavke zakona koje daju mogućnost Ministarstvu da donese odluku o zadržavanju određenog broja dece u nekoj školi. - To je strateški interes, a s druge strane treba omogućiti i svoj đeci, ma koliko ih bilo, da u najbližoj školi pohađaju nastavu pod istim uslovima kao što to imaju đaci iz centralnih škola, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.


Komentarišući podatke po kojima je najviše upisanih prvačića u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru, Trivićeva je rekla da se dešavaju migracije i unutar Srpske, pa je zbog toga i više upisanih đaka u tim i drugim gradovima, gde, kako je navela, ima mnogo više mogućnosti za zaposlenje samih roditelja. - Migracije unutar Srpske su potpuno opravdane, a s druge strane odliv ljudi van granica Srpske je nešto na šta niko ne može da utiče, jer je to stvar ličnog izbora, navela je ona.


PROČITAJTE JOŠ: Trivićeva: Planirano je da se omogući osnivanje resursno-stručnog centra kao organizacione jedinice u sastavu škole za decu za smetnjama


Prema njenim rečima, globalna dešavanja i sam problem demografije uticali su na to da se u Srpskoj svake godine beleži manji broj učenika upisanih u osnovne škole, navodeći da neka deca sa porodicama odlaze u druge zemlje.