UČESNICI inicijative za čist Vrbas su tokom ekološke regate na ovoj reci, na delu toka od Rekavica do Karanovca, prikupili više od 200 vreća smeća, kao i ogromnu količinu drvnog otpada, trulih stabala i nagomilanog šiblja.

Pročitajte još: Banjalučani pokazali uspešan primer domaće proizvodnje u gradskoj bašti

- Ekološki segment ovogodišnjih regata je važan i da bismo sačuvali naš Vrbas ali i da bismo nastavili da razvijamo turističke potencijale sliva reke. Ove godine nam je dodatna motivacija aplikacija RK Kanjon za domaćina Svetskog prvenstva u raftingu 2021. godine - rekao je predsednik RK Kanjon, Aleksandar Pastir.

Fokus akcije, u kojoj su učestvovali članovi rafting kluba „Kanjon“, ljubitelji prirode i ekolozi , bio je da se ukloni otpad koji se nagomilao nakon poplava i pucanja zaštitne mreže uzvodno od hidroelektrane Bočac. Pucanje zaštitne mreže na jezeru Bočac dovelo je do dodatnog izlevanja desetina tona plutajućeg otpada koje se uputilo prema hidrocentrali. Dio tog otpada je prošao i u kanjon, na dionicu na kojoj se održavaju svetska takmičenja, kao i turistička regata. 


Pročitajte još: Na Jahorini radovi na sedam infrastrukturnih projekata


Inicijativu za čist Vrbas su i ove godine su podržali kompanija Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, Grad Banja Luka i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).


Treća turistička regata u okviru ovogodišnjih aktivnosti Inicijative

ist Vrbas održaće se 17. avgusta, na dionici od Krupe na Vrbasu do Karanovca.