Prosečna mesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u junu je iznosila 910 KM i nominalno je veća za 0,8 odsto u odnosu na maj, dok je u odnosu na jun prošle godine nominalno veća za 7,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Ipak, kada se uporedi prosečna plata sa sindikalnom potrošačkom korpom za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj, koja je u junu koštala 1890,78 KM, vidi se da prosečna plata pokriva svega 48,13 odsto korpe.

Prema zvaničnim podacima, najbolje plaćeni poslovi u Srpskoj su u oblasti finansija gde je prosečna plata oko 1.400 maraka. S druge strane, najlošije plaćeni poslovi su u području umetnosti, zabave i rekreacija u iznosu od 625 KM.

Niske prosečne plate u junu primili su radnici u građevinarstvu, 629 KM, zatim zaposleni u ugostiteljstvu, 635 KM, kao i radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima čija je prosečna junska plata iznosila 679 KM. Prosečna isplaćena neto plata u prošlom mesecu isplaćena u delatnosti saobraćaja i skladištenja iznosila je 691,00 KM, te u trgovini 692,00 KM. Ove niske plate pokrivaju sindikalnu samo sa oko 33 odsto.

PROČITAJTE JOŠ - SUDBINA SRPSKOG POVRATNIKA: Robinzon iz Vozuće ipak napušta FBiH


Biti radnik u Republici Srpskoj je sve teže i zbog toga je i odliv stanovništva prema Evropi sve veći jer plate koje se zarađuju u Srpskoj nisu dostojne normalnog života, kažu, za "Novosti", ekonomski analitičari i predstavnici Saveza sindikata RS.

- Građani u Srpskoj žive od potrošačkih kredita i kartica. Živi se "na teku". Pokušavaju i radeći po dva posla da sastave mesec dana. Štedi se na odeći, obući, odlasku na odmore, i na svakom trošku gde može da se "uštine" koja marka u budžetu. Sve više je naših građana koji kupuju samo na sniženjima i to je jedan od dokaza da se sve lošije živi u Srpskoj, kaže, za "Novosti", Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

On ističe da nije iznenađenje što su veće plate u finansijskom sektoru jer tu postoje i veliki bonusi za dobro urađen posao pa se dobija privid da su tu veće plate, mada je uvek, kako kaže, finasijski sektor imao veće plate od realnog.

- Ali, radnici na šalterima u banci i niži službenici nemaju ni prosečne plate ili su na proseku u tom nazovimo ga finansijskom sektoru - ističe Pavlović.

On dodaje da je najveći problem u Srpskoj loš realni sektor i niske plate radnika u njemu jer je napravljen nakaradan sistem gde što više radite ne možete i više da zaradite i imate neku platu ispod proseka i to je sve što možete dobiti.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže, za "Novosti", da koliko je dobro biti radnik u Srpskoj pokazuje i podatak da na desetine hiljada radnika napuštaju Srpsku i odlaze da rade u inostranstvu jer ovde ne mogu da žive od svoga rada.

- Oko dve trećine radnika u Srpskoj radi za platu ispod prosečne. Od te plate, nažalost, naši radnici ne mogu da žive normalnim životom jer ako su dve prosečne plate potrebne da se napuni sindikalna potrošačka torba onda je to problem - ističe Mišićeva i dodaje da se na ovo sve mora računati i stanarina, komunalije i školovanje dece.


JAZ IZMEĐU BOGATIH I SIROMAŠNIH

Mišićeva dodaje da je sistem koji je napravljen u Srpskoj iz godine u godinu pokazuje sve veći jaz između bogatih i siromašnih i takav nije održiv.

- Ako želimo da napredujemo i da se razvijamo moramo imati veće plate, pogotovo u realnom sektoru jer on će povući Republiku Srpsku napred. Sve dok sistem nije podređen radniku i većim platama do tada Srpska će ostajati bez radne snage - ističe Mišićeva.