Bivši specijalci MUP RS Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te civil Oleg Banda osuđeni su u Okružnom sudu u Banjaluci na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke 616.548 KM iz blindiranog kombija "Sektor sekjuritija" na auto-putu Banjaluka - Gradiška.

Nakon ponovljenog suđenja, Malić, Paraš i Popović oglašeni su krivim za razbojništvo i nedozvoljeno posedovanja oružja i osuđeni su na jedinstvene kazne od po 10 i po godina zatvora, dok je Banda osuđen na osam i po godina. Sud ih je obavezao i da solidarno plate 540.000 KM koristi, što je deo novca koji nikada nije pronađen.

Pročitajte još - SUĐENjE SUSPENDOVANIM SPECIJALCIMA MUP-a RS: Kako je kupljen „Audi“ korišćen u pljački

Svi su oglašeni krivim da su 22. septembra 2015. godine na auto-putu Banjaluka - Gradiška "audijem A6" presreli kolonu vozila koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz pretnju "zoljom", razbojnici su naterali obezbeđenje da otvori tovarni prostor blindiranog kombija i da im preda magnetni ključ sigurnosnih kofera iz kojih su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranjen je radnik "Sektor sekjuritija" Đurađ Bajić.

NAJDUŽE SUĐENjE

Suđenje specijalcima MUP RS pamtiće se kao jedno od najdužih suđenja od reforme pravosuđa 2003. godine. Današnja presuda bila je treća koja im je izrečena, a nije pravosnažna. Specijalci su prvo u maju 2017. osuđeni na po 11 godina, a Banda na devet. Presudu je ukinuo Vrhovni sud, i u ponovljenom suđenju izrečene su im iste kazne kao i danas. Međutim, i ta presuda je ukinuta, a postupak vraćen novom sudskom veću.