HRVATSKI član Predsedništva BiH Željko Komšić preuzeo je u subotu dužnost predsedavajućeg od srpskog člana Milorada Dodika. Po načelu rotacije Komšić će na čelu Predsedništva biti narednih osam meseci.

Pročitajte još: Dodik: Da je BiH normalna, Hrvat ne bi bio protiv Pelješkog mosta

Hrvati ga odavno ne smatraju svojim predstavnikom, nazivajući ga izdajnikom koji ne predstavlja volju Hrvata u BiH, jer je izabran većinski bošnjačkim glasovima.

Šta se od njega može očekivati u narednom periodu Komšić je najavio već nakon što je Narodna skupština RS podržala izjavu, dotad predsedavajućeg Milorada Dodika, da je Zaključak Predsedništva o prihvatanju zvaničnog stava BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac, veoma štetan po vitalne interese Srpske.

U pisanoj izjavi medijima Komšić je naveo da će, nakon rotacije u Predsedništvu, ozbiljno razmotriti da se uputi novi set zaključaka, kojim će se tražiti rešavanje otvorenog pitanja utvrđivanja granice na moru s Hrvatskom.

Pročitajte još: Dodika nameštaju na nišan gulenista

Istakao je da BiH kao subjekt međunarodnog prava jedina može potpisivati međunarodne sporazume kojima se stvara pravni osnov za rešavanje otvorenog pitanja granice na moru, a nakon toga i slobodnog ili neometanog pristupa otvorenom moru.

- Insistiraću na rešavanju tog pitanja, tako što druga pitanja nećemo rešavati sve dok se deo koji se tiče granice na moru sa Hrvatskom, ne reši. Pod tim smatram pokretanje razgovora s vlastima Hrvatske, a ako to neko neće, onda će BiH zaštititi svoja prava pred nekom od međunarodnih institucija - istakao je Komšić.

DA JE BiH NORMALNA... MILORAD Dodik više puta je naglasio da je za njega izgradnja Pelješkog mosta isključivo unutrašnje pitanje Hrvatske, te da ne želi da sa susedima ima nove probleme. Kakvo mišljenje ima o stavu Željka Komšića najbolje svedoči Dodikova izjava zagrebačkom "Večernjem listu": - Da je BiH normalna, u Predsedništvu BiH Hrvat ne bi bio protiv Pelješkog mosta.

Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, za "Novosti", kaže da Republika Srpska u narednih osam meseci od Komšića ne može očekivati ništa dobro.

- Komšić će raditi sve ono što Stranka demokratske akcije (SDA) ne želi javno da uradi. Time im se mora revanširati za mesto na koje je izabran, jer im to duguje. On će biti tipična produžena ruka bošnjačke politike - kaže Majkić.

Ona smatra da je od početka jasno da Željko Komšić ne zastupa stavove Hrvata u BiH.

- Radiće protiv interesa vlastitog naroda, a vodiće se politikom koju zastupa SDA. To se već videlo na primeru Pelješkog mosta. Srpska od njega ništa dobro ne može očekivati. Biće velika borba, ali ne treba se zavaravati, jer Komšić sam ništa ne može da uradi ukoliko nema konsenzusa. A ako nema dogovora, onda nema ni BiH - smatra Majkićeva.

STEVANDIĆ: ISTI INTERES

NENAD Stevandić (na slici), poslanik u Parlamentu BiH, iskreno se nada da Komšićev mandat na mestu predsedavajućeg Predsedništva BiH neće biti antisrpski.

- Pošto nema legitimitet da predstavlja hrvatski narod, nadam se da neće zastupati antisrpske stavove - rekao je Stevandić. On smatra da se iz Komšićeve izjave o Pelješkom mostu stiče utisak kao da je Srpska nezavisna. To je suludo, jer ne može govoriti da entiteti nemaju prava. Ne čini BiH entitete, već oni čine BiH. I interesi entiteta su interesi BiH.