Glasanje u četvrtak u Narodnoj skupštini RS o pitanju potvrđivanja vitalnog nacionalnog interesa donelo je podele u opozicionom PDP. "Protiv" su bili poslanici Draško Stanivuković i Jelena Trivić, dok je ostalih četvoro podržalo veto Milorada Dodika. Ovakav način glasanja u opozicionom PDP odmah je pokrenuo spekulacije o raskolu, ali je to "sasekao" predsednik PDP Branislav Borenović.

- Dok sam ja predsednik, i dok su ovakve političke okolnosti, Partija demokratskog progresa ostaje opozicija i tu ze završava svaka priča ili spekulacija na ovu temu - rekao je Borenović.

On je pojasnio da različiti pogledi i glasanje u Narodnoj skupštini RS po pitanju potvrđivanja vitalnog nacionalnog interesa u vezi s Pelješkim mostom, iako nisu bili odlučujući za dvotrećinsku većinu, pokazuju unutarstranačku demokratiji u radu Kluba poslanika PDP i neće uticati na dalji opozicioni rad ove partije.


PROČITAJTE I: Dodik ima podršku parlamenta oko Pelješkog mosta- PDP omogućava slobodu mišljenja i javnog izražavanja stavova svim svojim članovima i zvaničnicima, za razliku od nekih drugih, diktatorskih stranaka - zaključio je Borenović.

On je dodao da osuđuje ponašanje srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika tokom zasedanja NSRS.

- Osuđujem način komunikacije, neprimereno ponašanje, uvrede i psovke od strane srpskog člana Predsednistva BiH prema narodnim poslanicima, kako prema našim, Jeleni Trivić i Drašku Stanivukoviću, tako i prema drugim opozicionim poslanicima. Potrebno je da se i međusobno poslanici uzdrže od bilo kakvih oblika pretnji i govora mržnje, a posebno su fizičke pretnje nedopustive - istakao je Borenović.

Na pitanje kako će ovakva situacija uticati na odnose unutar Kluba poslanika PDP, pa i same stranke, Stanivuković je odgovorio:

- Ovakva situacija, neuobičajena u našem političkom životu, izraz je unutarstranačke demokratije u PDP. Na šta će ta demokratija izaći, videćemo.


"ZA" - 60 GLASOVA

Narodna skupština Republike Srpske sa 60 glasova "za" usvojila je kasno u četvrtak uveče Dodikov zahtev, ali i zaključke klubova poslanika SNSD, DNS, SP, PDP, DEMOS, NDP i Ujedinjene Srpske.