U SRPSKOJ demokratskoj stranci uveliko su na terenu pripreme za Izbornu skupštinu koja će biti održana 15. juna, a gde će se birati i predsednik stranke. Iako su prve najave bile da će se organi stranke dogovoriti da bude maksimalno jedan ili dva kandidata za predsednika, na terenu već sada imaju zvanično tri kandidata.

To su Milan Miličević, načelnik Teslića, Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, i Vukota Govedarica, aktuelni predsednik SDS. Očekuje se i za koji dan zvanična kandidatura Mirka Šarovića, čime bi se broj kandidata za mesto predsednika SDS popeo na četiri.


PROČITAJTE JOŠ: Mićo na čelu, miran SDS!

Nemanja Vasić, član Izborne komisije SDS i potpredsednik stranke, kaže, za "Novosti", da sada opštinski odbori kandiduju svoje favorite i da nije čudno da bude više kandidata.

- Ipak, stav organa stranke je da do 1. juna budu predloženi kandidati, a onda će uslediti dogovor rukovodstva stranke i svih predloženih. Cilj je da se na kraju pred Izbornu skupštinu 15. juna izabere jedno ili najviše dva imena, i da se se njima ide na Izbornu skupštinu 15. juna - ističe Vasić.

Mićo Mićić / Foto D. Pozderović

On dodaje i da izborne komsije na terenu još rade, kako bi se ispoštovala tačna procedura oko kandidatura za predsednika stranke, i da je oko 70 odsto opštinskih odbora završilo posao.

Pored već kandidovanih Milana Miličevića i Vukote Govedarice, u utorak je i Gradski odbor SDS Bijeljina odlučio da Mićo Mićić bude kandidat za predsednika stranke.

Predsednik bijeljinskog Gradskog odbora SD Mićo Mićić je, nakon usvajanja predloga o njegovoj kandidaturi, ocenio da se stranka nalazi u veoma ozbiljnoj i teškoj situaciji, ali da je za SDS najbolje da ima samo jednog kandidata za predsednika.

- Spreman sam da, zajedno sa Gradskim odborom Bijeljina, radim na jedinstvu stranke i da podržim kandidata, koji će dobiti podršku za novu viziju pobedničkog SDS-a i za program rada čiji je prvi cilj obnova i razvoj Srpske i SDS, a ne podele koje vode daljem urušavanju ugleda i snage stranke - izjavio je Mićić.

On je naglasio da je RS potreban snažan i odgovoran SDS, kao najsnažniji korektiv i alternativa vlasti koji će, zahvaljujući tome, ubedljivo pobediti na lokalnim izborima 2020, a 2022. godine preuzeti odgovornost za oporavak i razvoj Srpske.

Milan Miličević

Opštinski odbor SDS Sokolac podržao je ranije kandidaturu Milana Miličevića za predsednika SDS.

- Romanija je iznad uskopartijskih i lokalnih poimanja politike. Podržala je kandidaturu gospodina Miličevića. U vremenu kada nam je potrebna konsolidacija stranke i kada želimo da vratimo SDS na čelo RS, nama je potreban čovek koji pobeđuje u, uslovno rečeno, zapadnom delu. Čovek koji ume da se nosi sa sadašnjim vrhom vlasti u Srpskoj i da ih pobedi. Upravo je takav Milan Miličević. On spaja istok i zapad Srpske, jer ih doživljava svojim, jer shvata i oseća probleme ljudi jednako u Hercegovini, Birču, Semberiji, Posavini, Krajini i na Romaniji - poručio je Milovan Cicko Bjelica, predsednik SDS Sokolac.


PROČITAJTE JOŠ: Savet ne pravi spiskove nepodobnih

PREDLOZI

INAČE, pored SDS Semberije, koji je predložio svog čoveka iz Bijeljine Miću Mićića, zanimljivo je da je Vukotu Govedaricu, koji dolazi iz Hercegovine predložila Banjaluka, a Milana Miličevića iz Teslića predlaže Romanija, odnosno Sokolac!