PROBLEMI sa poplavama i dalje su aktuelni u Srpskoj. Najteže je na području Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice, gde velike probleme prave reke Sana i Una. U Prijedoru je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava, dok su u Novom Gradu od srede veče su na snazi vanredne mere odbrane od poplava. Slična situacija je i u Kostajnici i Kozarskoj Dubici, gde se tek očekuju maksimum plavnog talasa. U ovim opštinama poplavljene su stotine domaćinstava, a voda je prekinula i određene putne pravce između njih.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković obišao je Prijedor i poručio da se u trenutnim poplavama na području ovog grada desilo nešto što se moglo sprečiti.

- Ne možemo dozvoliti da nečiji imovinski odnosi budu preči od velikog broja kuća i domaćinstava - istakao je Višković. On je napomenuo da manje od 30 metara nasipa, koji je bio u planu i za koji su bila obezbeđena sredstva, nije urađeno zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

- Zbog imovinsko-pravnih odnosa to se nije uradilo i sad imamo poplavljen veliki broj kuća - rekao je Višković.

On je najavio da će Vlada zajedno sa gradom naći rešenje i da ne može da shvati da nastavak izgradnje nasipa nije dozvolio čovek čija kuća je, takođe, poplavljena.

Pročitajte još - HIDROLOZI VERUJU DA NEĆE BITI POPLAVA: Sve oči uprte u Savu i Drinu

- Ako treba Vlada da donese odluku da proglasi tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom, mi ćemo to proglasiti i nasip ćemo uraditi. Da sam imao tu informaciju, ne bih se libio toga da Vlada da naredbu gradu da se tu uradi nasip, bez obzira da li se to nekom u tom momentu svidelo ili ne - dodao je Višković.

On je najavio mogućnost da se i u drugim slučajevima vodozaštitnih projekata u eksproprijaciju ide preko Vlade RS i proglašenja opšteg interesa.

- Oni koji ne budu bili zadovoljni naknadama, koje im po zakonu budu ponuđene, mogu u sudskom postupku da traže svoja prava, ali time neće moći zaustaviti izvođenje tih radova - rekao je Višković.

On je naglasio da se situacija poput ove neće nikome dozvoliti, ne samo u Prijedoru.

- Nemam reči kada dođem na ovakvo mesto i vidim ovako tužan prizor da je poplavljeno stotine kuća i domaćinstava, da su ljudi pretrpeli materijalnu štetu zbog nečijih 30 metara, koji su izgleda vredniji nego sve ove kuće - dodao je Višković.

Govoreći o štetama nastalim u ovim poplavama, Višković je najavio da će Vlada sa gradom Prijedorom priteći u pomoć tim ljudima, i napomenuo da ima sredstava u Fondu solidarnosti, preko kojeg je i 2014. prikupljana pomoć.

Pročitajte još - POPLAVE U RS: Sana i Vrbanja u blagom padu, u Tesliću ukinuta vanredna situacija

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da u naselju Gomjenica nasip koji je rađen nakon psoplava 2014. godine na jednom mestu nije sastavljen, zbog dugogodišnjih nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i da je na tom mestu voda probila u naselje i zaplavila veliki broj domaćinstava i poplavila određeni broj kuća, ali se još ne zna tačan broj.

Premijer Višković u Prijedoru Foto G.Vila
TESLIĆ - ŠTETA DVA I PO MILIONA KM

PREMA prvim procenama, tokom nevremena koje je u ponedeljak, 13. maja, zahvatilo opštinu Teslić, na infrastrukturnim objektima pričinjena je materijalna šteta od dva i po miliona KM, saopšteno je iz te opštine.

Zamenik načelnika Opštine Teslić Milovan Stanković rekao je da na sedam mostova, koji su porušeni ili oštećeni, šteta iznosi 350.000 KM, dok je na četiri deonice lokalnih puteva, gde su klizišta izazvala i prekid saobraćaja, šteta procenjena na 340.000 KM. On je rekao da je šteta na 14 nekategorisanih puteva procenjena na 195.000 KM, a na rečnim obalama 1,5 miliona KM.