Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za rusku Gazetu da određene političke struje žele članstvo BiH u NATO, ali da je za srpski narod to ponižavajuće i neprihvatljivo.

- Nismo zaboravili da je NATO bombardovao Republiku Srpsku, a kasnije i Srbiju. Istorijska je činjenica da su za vreme jugoslovenskog sukoba Hrvati i Bošnjaci uživali podršku članica NATO. S toga, naravno, nastoje ubrzati proces evroatlantskih integracija BiH. Oni veruju da će nakon toga dobiti još veću političku podršku Zapada, jer NATO nije samo vojna, već i politička organizacija - rekao je Dodik.


On kaže da pitanje članstva u NATO za srpski narod predstavlja ne samo poniženje, već i gubitak samostalnosti i ugrožavanje dobrih srpsko-ruskih odnosa.

- Ne želimo da granica NATO sa Srbijom ide rekom Drinom. Ne želimo da izgubimo političku autonomiju i prijateljstvo sa Rusijom - istakao je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ: MILORAD DODIK: Srpska je samostalna, ali još nema papir

Kada je reč o situaciji u regionu, Dodik je rekao da se zapadni eksperimenti na Balkanu nastavljaju, te da nerešeni sukobi omogućavaju Zapadu da potencijalno ponovo interveniše.

On kaže da u regionu prevladavaju dvostruki standardi - ono što je dozvoljeno jednom narodu, drugom nije.

- S jedne strane, dozvoljeno je stvaranje etnički čiste Hrvatske i odvajanje Kosova od Srbije, a sa druge strane, Republika Srpska se zadržava u Bosni i Hercegovini, koja zapravo ne funkcioniše - ističe Dodik i dodaje da to jasno ukazuje na negativne namere prema jednom narodu - srpskom.

On naglašava da je rukovodstvo Srpske i Srbije svesno šta treba da se uradi da se spreče nasilje i pokušaji nelegitimnog zauzimanja vlasti od strane onih koji deluju u interesu Zapada.

- Dobili smo nedvosmislenu podršku ljudi na izborima i moramo opravdati njihovo poverenje - poručuje Dodik.

PROČITAJTE JOŠ: Milorad Dodik za “Novosti” : Želim da odvojim RS a da ne padne nijedna glava

Dodik je izrazio uverenje da će jednog dana svi Srbi živeti u jednoj državi.

- Ako je to dozvoljeno drugima, zašto Srbima ne bi bilo? - pita on.

Foto: P.Milošević

Dodik je, u intervju za Gazetu, najavio da će u junu prisustvovati Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, te da je za Republiku Srpsku važno da bude predstavljena na ovom važnom svetskom događaju.

- Redovno posećujem ovaj forum i smatram ga jednim od ključnih svetskih foruma, posebno zato što se održava pod pokroviteljstvom predsednika Vladimira Putina. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu je prilika da se upoznate sa dostignućima ruske ekonomije - rekao je Dodik.

On je podsetio da su ključni sporazumi o učešću ruskih kompanija u projektima u Republici Srpskoj potpisani upravo u Sankt Peterburgu, te da je izuzetno važno da se nastave pregovore o učešću Srpske u projektu "Turski tok".

Dodik je rekao da će učestvovati na manifestaciji "Besmrtni puk" 9. maja u Banjaluci, te da Republika Srpska i srpski narod podržavaju ovakve i slične događaje kojima čuvaju sjećanje na svoje pretke, njihove podvige i patnje.

Dodik je naglasio da su mu podrška i saveti slavnog srpskog režisera Emira Kusturice jako važni.

- On je moj prijatelj, veliki intelektualac, sposoban da razjasni suštinu problema, izbegavajući birokratske izraze. Emir mi pomaže da razumem zamršenosti globalnih procesa - rekao je on.

(RTRS)