AKO hoćemo stabilan Balkan, onda se on mora redefinisati na način da budu objedinjeni prostori gde su većinski dominantni narodi. Međutim, mi smo ovde eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na istorijski način, da izgrade svoje države i onda pokušaju da sarađuju i grade prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu oko mnogih pitanja. Sve dok imate problem granica i otetosti teritorije, ne možete da obezbedite trajan mir.

Ovako u intervjuu za "Novosti" Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, komentariše ideju o razgraničenju sa Albancima i napominje da Srpska otvoreno prati politiku Beograda i prihvatiće sve što Srbija izabere kao definitivno rešenje.

* Ostajete li pri svom stavu - ako Kosovo dobije stolicu u UN, RS će proglasiti nezavisnost?

- Naravno. To nije sporno. Mi smo već odvojeni, samo to nije proglašeno. BiH je potpuno podeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija. Dejtonski sporazum je "sklepao" tu zemlju koja nema ništa zajedničko, a mi sad treba da pokušamo da napravimo neku zajedničku politiku. To ne ide.

* Nedavno ste u Nišu kazali da su pred Srbijom i Srpskom decenije ujedinjenja. Hoćete li to možda ubrzati?

- Hoću ako budem mogao, ali nisam avanturista i neću narod uvesti u stradanje ili izbeglištvo. Smatram da će se u geopolitičkom i regionalnom kretanju stvoriti jedan momenat kada će ujedinjenje biti moguće. Nemam dileme da će se to desiti, samo se bojim da ja, ili neko drugi, taj momenat ne propustimo.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Nije isključena mogućnost da se u budućnosti proglasi nezavisnost RS

* Ponovo ste aktivirali mapu srpske države na Balkanu, ovaj put i sa delovima Crne Gore?

- To je hipotetička priča, a ja imam pravo da promišljam. Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji. Nismo nikada nikoga u istoriji napali, pa nećemo ni sad. Taj prostor pripada nama. Kako će neko iz Sarajeva moći da kaže da je Banjaluka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona oseća da pripada Srbiji. Svi to misle i 99 odsto Srba smatra da je to Srbija, a drugi mogu da se bore protiv toga koliko hoće, džaba im.

Foto P. Milošević


* Mislite li da bi protesti u Beogradu mogli da dožive "majdanizaciju" i da li je to interes zapadnih sila?

- Primarni interes Zapada je da ima nestabilne države, da bi mogli da intervenišu. Niko ne želi jake lidere u regionu. Čim to neko postane, destabilizuju ga, jer im smeta. Srbija sad rešava problem Kosova i treba joj jaka pregovaračka pozicija, ali ako imate nestabilnost unutra, odmah niste dovoljno snažni. Ovi koji hodaju ulicama nisu ni svesni upotrebe i zloupotrebe u tom pogledu.

* Neki su vam zamerili što ste osudili proteste i tako se svrstali na Vučićevu stranu?

- Neka zamera ko šta hoće. Ja podržavam ovo što Vučić radi. Da nije demokratska, vlast bi izvela policiju i vojsku i razbila proteste. Vidi se da je za vreme Vučića ekonomija Srbije porasla, u uslovima kada ekonomije u okruženju stagniraju ili padaju. Pričam sa njim i ne misli on da ovde teče med i mleko. Zna da ima problema koliko hoćete, ali primećujem njegovu posvećenost da reaguje na svaki.

* Koliko će trajati paraliza vlasti u BiH, hoće li biti izabran Savet ministara?

- Ona je uvek u paralizi. I pre četiri godine je izabran Savet ministara, pa je posle godinu dana ušao u blokadu, ništa nije mogao ni da predloži, ni da odluči. BiH je nemoguća konstrukcija i paraliza je njen koncept.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Izetbegovićeva apelacija protiv imena RS osuđena na propast

* Utiče li to na Republiku Srpsku, hoćete li zbog toga preduzimati neke korake?

- Naravno da utiče, mi smo "ubačeni" u tog monstruma. Ali, RS je stabilizovala svoju ekonomiju i svoj budžet, zahvaljujući pomoći Vučića. Stabilne su i političke institucije. Srpska je u nemogućim uslovima pokazala sposobnost da egzistira. Da nema stranaca, BiH ne bi trajala ni dva dana. Pustite nas i mi ćemo biti država.

* Ako se nastavi blokada, hoće li se Srbi povući iz Parlamenta BiH, a vi iz Predsedništva?

- Napravićemo taktički najbolje što je moguće. Nešto mi se sviđa da ih malo iritiram tamo.

Foto P. Milošević


KUSTURICA ZOVE SVAKOG JUTRA

* DA li vam je Emir Kusturica poklonio onaj kišobran u bojama srpske zastave da ga nosite u Predsedništvo BiH?

- Doneo je nešto i neke knjige.

* Pa jeste li ga nosili?

- Nije bilo kiše.

* A kako se snašao kao vaš savetnik?

- Kad se probudi ujutru odmah zove telefonom i govori o tome šta možemo očekivati za 10, 15 godina. Uporan je, u nekim stvarima ne odustaje. On je moj prijatelj, politički istomišljenik, čovek sa nesumnjivim autoritetom, koji može svima nama da pomogne.