DEFINITIVAN stav Republike Srpske je vojna neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez, a očekujem da tome ostanu privrženi i predstavnici Srpske u Savetu ministara - izjavio je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, komentarišući pismo Majka Pompea, američkog državnog sekretara.

PROČITAJTE JOŠ - OBELEŽEN DAN RS: Ljubav naroda će sačuvati Srpsku

U dopisu Predsedništvu BiH Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa, i poziva tročlanog šefa države da ga što pre prosledi Briselu. Dodik je istakao da je sa tim pismom upoznat iz medija i da je briga Amerikanaca za situaciju u BiH kontstantna:

- Oni pokušavaju da nađu bilo šta za šta bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu na to da je naš stav definitivan.

On je ponovio da je u pogledu NATO i Akcionog plana za članstvo (MAP) stav Srpske i njegov lično privrženost Rezoluciji NS RS o vojnoj neutralnosti:

- Očekujem i od predstavnika RS u Savetu ministara da ostanu privrženi Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka drugačija odluka bila bi protiv interesa Srpske i dovela bi svakoga ko bi se ponašao na taj način u poziciju da krši odluke najviših organa Srpske.

On je dodao da BiH ima okvir koji se zove Partnerstvo za mir i sarađuje sa NATO, i da su, u tom pogledu, ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti, ali da su novi zahtevi koji su ispostavljeni nešto drugo.

POVUČEN AMBASADOR HRVATSKE

HRVATSKA šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić povukla je u Zagreb na konsultacije ambasadora ove zemlje u BiH Ivana del Vekija, uz obrazloženje da je prisustvovao obeležavanju neustavnog Dana RS u Banjaluci, a na kojem je posthumno odlikovan general Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine. Zahtev za povlačenje Del Vekija potekao je od premijera Andreja Plenkovića.