Delegacija Vlade Republike Srpske, predvođena predsednikom Radovanom Viškovićem, položila je u utorak, u Banjaluci, venac na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na groblju "Sveti Pantelija", povodom obeležavanja 9. januara - Dana Republike.


Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je uoči Dana Republike - 9. januara obaveza odužiti se onima koji su dali najsvetije za slobodnu Srpsku.


Obaveza svih koji obavljaju bilo koju značajnu funkciju jeste da sačuvamo Republiku Srpsku i njene institucije, te gradimo bolju Republiku poželjnu za život", rekao je predsednik Višković.


Premijer Višković je naglasio da posle 9. januara svi treba da se okrenu radu i kreiranju politika koje će poboljšati život u Republici Srpskoj i od nje napraviti evropsku destinaciju.


Kao predsednik Vlade učiniću sve da, uz pomoć predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, takve rezultate i ostvarimo", poručio je premijer Višković.


PROČITAJTE JOŠ: PATRIJARH IRINEJ O DODIKOVOJ IZJAVI: Čestitam mu na hrabrosti da kaže ono što svi mi želimo - da je RS sa Srbijom neodvojivi deo srpskog naroda


Vence su položili predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.


Vence su položili i predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, te predstavnici Saveza opština i gradova Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.


U okviru obeležavanja 9. januara – Dana Republike, delegacija Vlade Republike Srpske položila je vence na spomenik poginulim borcima NOR-a i na Spomen-kosturnicu na banjalučkom Gradskom groblju.


Venci su položeni na grobnicu 12 banjalučkih beba.


Delagiciju Vlade Republike Srpske, pored premijera Viškovića, činilu su ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar pravde Anton Kasipović i ministar za prostorno uređenje, građevinarastvo i ekologiju Srebrenka Golić.