NOVA fabrika vode u Čajniču, "Rajska voda", koja je sa probnom proizvodnjom otpočela još 2012. godine, u vlasništvu kompanije "Instel" iz Bijeljine, uskoro bi mogla da promeni vlasnika.

Pročitajte još: Puštena u rad HE "Bogatići"

- Repromaterijal, specijalne epruvete za našu fabriku nabavljamo u Doboju i Busovači. Kapacitet fabrike je 5.000 boca na sat. Voda sa gradskog izvora, na 820 metara nadmorske visine, kapaciteta 250 litara u sekundi, sa kojeg se snabdeva i veći deo grada, posebnim cevima, u dužini od jednog kilometra stiže u našu fabriku. Legenda kaže da je Čajniče ime dobilo po arapskoj reči "čaj-nič" što u prevodu znači "dobra voda", a mi smo joj, sa razlogom dali ime "rajska voda" - kaže za "Novosti" Vladimir Gutić, vlasnik "Instela".

"Instel" se nije baš najbolje snašao na inostranom tržištu, a ovih dana su im se javili Mađari sa namerom da preuzmu distribuciju "rajske vode".

- Nekako u isto vreme su mi se javile dve kompanije iz Australije i Austrije i očekujem ih do kraja septembra. Interesovanje je pokazao i "Svislajon" iz Trebinja, tako da je realno očekivati da "Rajska voda" do kraja ove godine promeni vlasnika - kaže Vladimir Gutić.

SAVREMENA OPREMA

OPREMA za fabriku vode u Čajniču je nabavljena u "Tehnometalu" iz Aleksandrovca i u Italiji. Čajniču, na terotoriji živi manje od 5.000 stanovnika, u interesu je da Fabrika vode proradi punim kapacitetom, jer će doneti radna mesta u toj siromašnoj opštini na krajnjem istoku Srpske, a na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH.