PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik i direktor "Elektrodistibucije Pale" Ljubomir Mrda pustili su u rad hidroelektranu "Bogatići-Nova" u opštini Trnovo snage 9,96 megavata, godišnje proizvodnje oko 46,26 miliona kilovat-časova električne energije. Ukupna vrednost investicije 18,5 miliona KM.

Predsednik Milorad Dodik ocenio je u Trnovu da je puštanje u rad hidroelektrane "Bogatići-Nova", u koju je uloženo gotovo 20 miliona KM, još jedna velika pobeda Srpske, srpskog naroda, "Elektroprivrede" i "Elektrodistribucije" sa Pala.

Pročitajte još - O zajedničkim projektima vlada Srbije i RS u Trebinju

Dodik je naglasio da nije bilo lako izgraditi hidroelektranu instalisane snage 9,96 megavata, ali i ubediti neverne Tome da je to moguće.

- Oni nisu ni znali da ovo postoji, niti da su donesene odluke o ulaganju. Stvarali smo ambijent za ovo i vredno radili svih prethodnih godina da na ovom prostoru i u okviru ovog preduzeća budu otvorene dve hidroelektrane, što se nije desilo od osamdesetih godina prošlog veka - istakao je Dodik na svečanosti.

Prema njegovim rečima, ovakvi projekti pokazuju sposobnost da se gradi i da se primenjuju tehnologije koje nisu bile dugo prisutne na ovom prostoru.

- Ovo je objekat koji ostaje. Ovo je realizacija odluke koju smo doneli 2006. godine, nakon što je prethodna vlast potpisala sporazum o tome da povuče kredit, a da proda "Elektroprivredu". Moj prvi posao kada sam kao predsednik Vlade došao u kabinet bio je da odbacim tu odluku - podsetio je Dodik.

On je napomenuo i da Srpska sa Vladom Srbije gradi dve nove elektrane, i da se kod Nevesinja, Bileće i Dubrovnika gradi sasvim novi sistem "Gornji horizonti".

Pročitajte još - Struja iz Trebinja oslonac za Srpsku

- Pokazujemo da imamo ljude i vlast koji mogu voditi složene procese. Nije lako dobiti ekološku dozvolu i ovakav projekat - za to je potrebno vreme, stručnjaci, angažovanje radnika. Na to sam ponosan - naglasio je Dodik.

Predsednik RS je poručio da neće dozvoliti prodaju "Elektroprivrede" i da narod mora bazirati budućnost na razvoju energetskog sektora jer za to ima pretpostavke.

SVETSKI STANDARDI

LjUBOMIR Mrda naglasio je da je HE "Bogatići-Nova" najveći i najmoderniji hidroenergetski objekat koji je u poslednje vreme izgrađen u RS. On je napomenuo da je za samo godinu dana izgrađena i u probni rad puštena potpuno automatizovana HE sa centralnim skada sistemom za nadzor i upravljanje koji predstavlja svetski standard u oblasti proizvodnje električne energije.