DIREKTOR Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je da je veoma ponosan na novi helikopter te službe, za koji je Vlada izdvojila oko 9,3 miliona KM, i istakao da omogućava letenje u daleko složenijim uslovima.

Kusturić je rekao novinarima u Banjaluci da će novi višenamenski helikopter "augusta 119", koji je u Zalužanima kod Banjaluke svečano predstavljen u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, služiti pre svega za medicinske evakuacije.

- To je naš prioritet i samo smo ovim novim helikopterom u prethodnih desetak dana uradili neke tri-četiri medicinske evakuacije - istakao je Kusturić.

On je dodao da je nabavka nove letelice važna, jer im je najmlađi helikopter u floti bio star 35 godina.

- Novi helikopter je daleko veći, brži, u pratnji pored pacijenta lete i dva doktora i tehničar, a za nas je bitno što u svim operacijama učestvuju dva pilota. Takođe, možemo sa novom opremom da letimo u daleko složenijim uslovima i gotovo da nema nemogućih situacija - rekao je Kusturić.

On je pojasnio da ovaj servis radi sve ono što rade takve službe u svim zemljama okruženja i sveta.

Boban Kusturić

- To su prvenstveno medicinske evakuacije, ali i sve stvari koje su za potrebe Srpske - rekao je Kusturić.


PROČITAJTE JOŠ - Stiže helikopter "Erbasa"


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić je u obraćanju na predstavljanju novog helikoptera zahvalio svim pripadnicima ovog servisa i medicinskom osoblju koje je u proteklom vremenu spaslo brojne živote.

- Ovaj servis je dokazao da može biti efikasan i njegovo postojanje i rad su veliki iskorak u dopunjavanju zdravstvenih usluga u Srpskoj - naveo je Bogdanić i dodao da je RS na planu ovakvih medicinskih evakuacija među prvima u regionu.

Helikopter tipa "augusta 119" ima veći kapacitet i leti u složenijim vremenskim uslovima.

Letelica je u Srpsku stigla pre dva meseca i završene su obuke pilota u Italiji i Srpskoj. Nakon promocije, organizovan je promotivni let.U SLUŽBI GRAĐANA

HELIKOPTERSKI servis Republike Srpske osnovan je 2008. godine i, osim medicinskih evakuacija, pomaže stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i vanrednih situacija, a služi i za prevoz visokih funkcionera Srpske, te pomaže u intervencijama MUP Srpske.