HOLANDSKI specijalizovani magazin "Skrembl", posvećen vazduhoplovstvu, objavio je prvu fotografiju helikoptera H145M namenjenog srpskom RV i PVO. Na fejsbuk-stranici lista stoji da je slika nastala ove nedelje u krugu "Erbasovog" pogona u nemačkom gradu Donevort.

Na fotografiji se jasno vidi srpska rondela, a letelica je ofarbana u maskirnu šemu, koja je vrlo slična ili gotovo ista kao na srpskim transportnim helikopterima Mi-17V5.

Srbija je decembra 2016. potpisala ugovor o nabavci ukupno devet helikoptera H145M, a od toga šest za VS i tri za MUP. Prve letelice u Vojsku i MUP treba da stignu do kraja godine. Prema raspoloživim podacima,četiri vojne letelice biće naoružane, imaće sistem HForce uz domaće naoružanje, koje će sadržati kontejnere s mitraljezima i lansere nevođenih raketnih zrna.


PROČITAJTE JOŠ:
Rusija Srbiji isporučuje oružje protiv dronova

Na srpskom sajtu "Tango siks" podsećaju da je Ministarstvo odbrane naručilo tri sistema AMPS (Airborne Missle Protection System) za aktivnu samozaštitu helikoptera od raketa zemlja-vazduh proizvođača Hensold. Preostala dva vojna H145M koristiće se za traganje i spasavanje, dok će policijski imati višestruku namenu, a koristiće se i za specijalne operacije.

Do kraja godine srpski RV i PVO biće ojačana sa još najmanje dva oklopna helikoptera Mi-35 iz Rusije, a još dve letelice ovog tipa, uz tri tansportna helikoptera Mi-17, naći će se u naoružanju do kraja 2019.

I TRI "PUME"?

Kako su "Novosti" nedavno pisale, "Erbas" je Vladi Srbije po veoma povoljnim uslovima ponudio i tri helikoptera "puma" koji su 2015. isporučeni Gruziji, a kojih ova zemlja želi da se reši jer su, navodno, nabavljeni u korupcionaškoj aferi kojoj je kumovao njihov bivši predsednik Sakašvili. Jedna od tri "pume" napravljena je specijalno za njega.