SENAD Kobilić (54), kontroverzni sarajevski biznismen s kriminalnim dosijeom, ubijen je hicem iz puške u mafijaškoj egzekuciji u kafe baru "Dom" u Liskovcu kod Gradiške.

Na Kobilića je, najverovatnije iz snajpera, pucao nepoznati ubica koji je pobegao i za njim se traga. Veruje se da je reč o profesionalcu sa vojnim iskustvom, budući da je pucano sa udaljenosti od 70 do 100 metara i da je ispaljen samo jedan hitac koji je Kobilića pogodio u grudi. Sumnja se da je ubica bio sakriven u njivi iza kuće koja se nalazi prekoputa "Doma" gde su uočeni tragovi ulegnute trave, ali čaura nije pronađena.

Kobilić je u bašti kafića sedeo s još trojicom meštana. Svedok likvidacije Kasim Grgić Cojle kaže da ništa nije ukazivalo na zločin.

- Sedeli smo u bašti, mezili, družili se... Negde dva minuta iza ponoći čuo se pucanj, kao da je eksplodirala petarda. Senad je skočio, uhvatio se za grudi i viknuo: "Cojle, vozi me u bolnicu, pogođen sam!" - rekao je Grgić.


PROČITAJTE JOŠ - Gradiška: Ubijen Senad Kobilić, ubica umakao


On je odmah reagoavao i pošao da ga prihvati, ali je Kobilić krenuo da pada.

- Pritrčale su i ostale kolege, prihvatile ga i položile na asfalt. Bio je živ tri-četiri minuta i potom je podlegao povredama - priča Grgić.


Policija na mestu ubistva

Svedoci kažu da ništa sumnjivo nisu primetili u selu, niti su mogli da odrede odakle je došao hitac, sve do jutra kada je policija pronašla tragove u travi. Istragu vode Tužilaštvo RS i Uprava za organizovani i teški kriminal MUP RS čiji su inspektori na terenu proveravali sve informacije. Ispitivali su meštane, određenim licima su proveravali alibije, dok je u celoj opštini Gradiška bilo vidljivo pojačano prisustvo policije, posebno na glavnim saobraćajnicama. I pored toga, ubica je neprimećeno umakao i niko nije uhapšen ili osumnjičen za zločin.

U policiji navode da pokušavaju da utvrde šta bi mogao biti motiv ubistva, ali im posao otežava bogata kriminalna prošlost ubijenog, zbog čega je i lista mogućih motiva velika.


PROČITAJTE JOŠ - Gradiška: Pobegao iz zemlje da izbegne robiju


Surova likvidacija Senada Kobilića uznemirila je Liskovac, većinski bošnjačko selo, u kome je on bio omiljen. Meštani o njemu imaju samo reči hvale i tvrde da je najviše investirao u selo i sve ih okupljao i pomagao. Za njega kažu da je bio strastven lovac, koji je u Sarajevu imao privatan biznis, ali je često dolazio u Liskovac gde se opuštao u društvu sa komšijama.

Damir Kobilj, Senadov venčani kum, smatra da je ovo bilo naručeno političko ubistvo.


BOGAT KRIMINALNI DOSIJE

UBIJENI Senad Kobilić ima podeblji kriminalni dosije i važi za čoveka s odličnim vezama u sarajevskom podzemlju, biznisu, ali i pravosuđu. Hapšen je zbog otmica, reketiranja, premlaćivanja, posedovanja oružja... Navodno je bio blizak sa ubijenim Ramizom Delalićem Ćelom, te Zijadom Turkovićem koji je zbog ubistava i pljački osuđen na 40 godina zatvora. Godine 2010. miniran mu je skupoceni BMV u dvorištu kuće u Sarajevu, a u javnosti se spekuliše da u jednoj od njegovih kuća živi visokopozicionirana ličnost iz BiH pravosuđa.