MUP Republike Srpske raspisao je međunarodnu poternicu za Nikolom Vidačkovićem (19) iz Gradiške jer se nije odazvao na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ubistva Damjana Crnomarkovića (20) iz Laminaca kod Gradiške, saznaju "Novosti".

Vidačković je gotovo dve godine na slobodi čekao odlazak u zatvor i u više navrata je uspevao da odgodi izvršenje, a onda je jednostavno nestao.

- Nikola Vidačković nije se odazvao na izdržavanje kazne i prestao je da se odaziva na pozive suda. Pravosuđu je nedostupan, pa je Osnovni sud u Gradišci izdao naredbu MUP RS da za njim raspiše međunarodnu poternicu radi hapšenja i ekstradicije - rekao je sekretar Osnovnog suda u Gradišci Miron Bjelovuk.

Mirna Miljanović, portparol MUP RS, kaže da to nije jedina pravosudna institucija koja traga za odbeglim Vidačkovićem i da ga potražuje i banjalučki Osnovni sud.

- Za tim licem raspisane su ukupno tri poternice, jedna međunarodna i dve centralne zbog krivičnih dela nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom, razbojništvo i samovlašće - rekla je Miljanović.

Vidačković je u maju 2015. pred Osnovnim sudom u Gradišci osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog nanošenja smrtonosnih povreda Damjanu Crnomarkoviću (20), te zbog razbojništva na benzinskoj pumpi. U presudi se navodilo da je Vidačković 14. decembra 2014. ispred kafe bara "Skor" u Novoj Topoli pivskom flašom udario Crnomarkovića u glavu, koji je posle deset dana podlegao povredama u UKC u Banjaluci. Pored toga oglašen je krivim i da je pre ovog zločina izvršio razbojništvo na benzinskoj pumpi u selu Sitneši kod Srpca.

Oba dela je počinio kao maloletnik, pa mu je suđenje bilo zatvoreno za javnost.


KRIJE SE U SRBIJI?

PREMA operativnim saznanjima istražilaca MUP RS, Nikola Vidačković je pobegao iz zemlje i krije se u Srbiji.

- Raspolažemo informacijama da se osumnjičeni nalazi na teritoriji Srbije, pa smo o tome obavestili i MUP Srbije kako bismo ga locirali i uhapsili - rekao je izvor iz MUP RS.