SA zadovoljstvom su u dobojskom Gradskom odboru SDS primili vest da je za nosioca liste za Predstavnički dom Parlamenta BiH u drugoj izbornoj jedinici RS određen njihov predsednik i aktuelni gradonačelnik Doboja Obren Petrović.

Takav ishod, istina, mogao se naslutiti kada je u četvrtak u Doboj sa vladikom zvorničko-tuzlanskim Fotijem stigao predsednik SDS Vukota Govedarica, od kojeg je zavisilo da li će Petrović ili bivši predsednik te stranke Mladen Bosić zauzeti tu poziciju za izbornu utrku za opšte izbore u BiH.

Zasigurno i 400.000 maraka iz gradske kase obećanih od gradonačelnika Doboja za temeljnu rekonstrukciju tamošnjeg Eparhijskog doma nije bilo bez utucaja za ishod dileme u korist Petrovića. Istina, Doboj je i neposredno nakon okončanja rata u BiH za renoviranje Eparhijskog doma iz budžeta takođe izdvojih poveliku sumu, odnosno tadašnjih 600.000 maraka.

PROČITAJTE JOŠ - Doboj testira sudbinu SDS

Bilo kako bilo, Bosić je morao ustuknuti i pred činjenicom i procenama unutar SDS da je njegov konkurent za nosioca izborne liste, u kojoj su i veći gradovi poput Doboja, Brčkog i Bijeljine, može obezbediti daleko veći broj glasova za listu koju predvodi. Čak i nemali broj bošnjačkih, zbog dobre konekcije koju Petrović ima sa njihovim predvodnicima, ne samo u RS već i na nivou BiH.

Da li će tako i biti, ostaje da se vidi, a u Doboju već su počele spekulacije ko će naslediti Petrovića nakon 16 godina njegove vladavine na mestu prvog čoveka izvršne vlasti.

ROK ZA OVERU KANDIDATA

DO 16 časova u ponedeljak bio je rok do kada su overeni politički subjekti za učešće na izborima 7. oktobra trebalo da predaju liste svojih kandidata. Potvrdu kandidatura CIK će izvršiti do 3. avgusta, a nakon toga dat je rok od pet dana da politički subjekti dostave i kompenzacione liste.