PRIČA o šestogodišnjoj Nađi Bilbiji, koja sa bakom i dekom živi u nehumanim uslovima, u šupi obloženoj najlonom, bez tople vode, podigla je Srbiju na noge i probudila humanost. Za samo desetak dana, prikupljeno je dovoljno novca da ova devojčica, koju je majka napustila brzo po rođenju, a otac pre godinu dana, dobije novi dom, pa njena baka uz pomoć advokata uveliko priprema papire neophodne da svojoj unuci kupi stan.

Sve je krenulo od Nađine vaspitačice Milice Marinković, iz OŠ "Miroslav Antić". Kada je videla u kakvim uslovima živi dete, koje je 1. septembra krenulo u predškolsko, odmah je obavestila Savet roditelje i direktora da bi svi zajedno nekako pomogli devojčici. Borba je krenula i do sade je, kaže Milica, prikupljeno oko 30.000 evra, što bi trebalo da bude dovoljno da se kupi stančić ovoj porodici.

- Ne postoje reči kojima bih se zahvalila ljudima koji su pomogli, a pomogli su svi koliko su i kako mogli. Taj novac će biti uložen u stan, koji ću odmah sa advokatom upisati na ime moje male Nađe. Taj stan je kupila Srbija, taj stan je kupio srpski narod i zahvaljujući njima, moja Nađa će imati krov na glavom - kaže, za "Novosti", Slavica Mladenović, Nađina baka, koja o svojoj unuci brine jer su je se roditelji odrekli i napustili je.

PROČITAJTE JOŠ - SEDMOGODIŠNjAK DOBIJA PRIVREMENOG STARATELjA: Deda preuzima brigu o Mirku

Vest da stižu bolji dani ni malenu Nađu nije ostavila ravnodušnom.

- Baka mi je rekla da ćemo imati novu kuću, da je cela Srbija rešila da nam pomogne. Ipak, ja volim svoju sobu i poneću sve lutke u tu novu. Najviše me raduje što će mi škola biti bliže, pa baka i ja nećemo više morati svakodnevno da pešačimo po pet kilometara kroz njive do moje učionice - radosno priča Nađa.

Kuća u kojoj sada žive

Da pomognu Slavici (69) i Svetomiru (78) Mladenoviću u podizanju unuke Nađe uključio se i Centar za socijalni rad. On će im na korišćenje dodeliti stan, ali samo do dekine smrti, jer je on jedini korisnik socijalne pomoći, ali će u međuvremenu, kako kažu, biti uređena i adaptirana njihova trošna kuća. Ili dok ne kupe svoj novi stan od pomoći koju su uplatili humani ljudi iz cele Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Nađa (6) do škole pešači pet kilometara, u predškolskom prvi put probala čokoladno mleko i kroasan

Kako su "Novosti" već pisale, šestogodišnja Nađa odrasta uz baku i deku, u kući bez kupatila, punoj vlage i buđi, jedući mast i hleb. Tek kada je krenula u predškolsko prvi put je probala kroasan sa kremom, čokoladno mleko i stekla drugare. Rođendane je proslavljala samo sa bakom i dekom, ali je uvek imala tortu i svećice. Toliko su uspevali da joj pruže sa svojim skromnim primanjima i od socijalne pomoći.


ODRIČE JE SE I OTAC

NAKON što je se majka odrekla, kada je imala samo pet meseci, to isto će uraditi i Nađin otac. U utorak će se on zvanično odreći starateljstva nad devojčicom, pa će dete biti zvanično dodeljeno meni i suprugu i onda ćemo možda moći da ostvarimo više prava na pružanje socijalne pomoći za Nađu. Njeni roditelji nisu želeli obavezu, nisu nikad pitali da li dete ima šta da jede, da li ima šta da obuče. Sami smo se oko nje snalazili kako smo znali, a sada kada je cela Srbija uz nas, sve je mnogo lakše - kaže nam baka Slavica.OSTAJE UZ BAKU I DEKU

- U SARADNjI sa Gradom, odlučili smo da se porodica male Nađe privremeno izmesti u gradski stan, koji će im biti dodeljen na korišćenje, a u međuvremenu će se organizovati adaptacija njihove kuće. Mi smo odobrili interventnu pomoć, a posle razgovora sa Nađinim bakom i dekom, dogovorena je intenzivnija podrška porodici. Oko starateljske zaštite su se takođe dogovorili, procenjeno je da Nađa ima adekvatne uslove uz baku i deku, tako da ona ostaje uz njih - kaže Lidija Stanković, pomoćnik direktora Centra za socijalni rad u Nišu.