Zvaničnik Američke svemirske organizacije NASA najavio je da će do 2024. godine poslati prvu ženu na Mesec u znak slavljenja ženskog liderstva.


Govoreći na događaju posvećenom ženama koji je organizovala NASA, administrator u toj agenciji Džim Brajdenstin rekao je da mu je kćerka bila glavni motiv u njegovoj ambiciji da žene na Mesecu postanu stvarnost u bliskoj budućnosti.


"Imam 11-godišnju kćerku i želim da ona ima sve mogućnosti koje sam i ja imao dok sam odrastao", rekao je on.


Trenutno je u NASA samo 12 žena aktivnih astronauta, što je manje od trećine astronauta u američkoj organizaciji.


Međutim, nedostatak sredstava i naučne prepreke stvorili su sumnje u to hoće li NASA uopšte moći bilo koga da pošalje na Mesec do krajnjeg roka, prenosi portal Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ: RUSKI ASTRONAUT ZA "NOVOSTI": Verujem da nismo sami u svemiru


Brajdenstin procenjuje da bi projekat nazvan Artemis, prema grčkoj boginji Meseca, trebalo da košta od 20 do 30 milijardi dolara, a taj novac tek treba izdvojiti.


Misija je prvobitno planirana za 2028. godinu, ali je pomerena četiri godine ranije u nastojanju da se minimizira rizik od promene političkih prioriteta u vezi sa svemirskim putovanjima.


"Jedan od izazova s kojim smo se susretali u istoriji je politički rizik", rekao je Brajdenstin.


Stav američkog predsednika Donalda Trampa o toj inicijativi zasad je nepoznat. On je u junu pozvao NASA-u da se usredsredi na "mnogo veće" misije od slanja žena na Mesec, poput odlaska na Mars.