ZAHVALjUJUĆI trudu opštine Krupanj, njene Turističke organizacije i Crkvene opštine dobropotočke, jedna od drevnih kulturnih svetkovina u Rađevini, "Igra u kolu za dukat", ne samo da ne bledi, već svakog leta okupi sve više učesnika i publike. Na prelepom platou u Dobrom Potoku, proteklog vikenda našlo se nekoliko hiljada posetilaca, a više stotina njih zaigralo je u kolu, koje se nije zaustavilo skoro dva sata. Za najbolje su proglašeni Valjevac Aleksandar Panić, student Bogoslovskog fakulteta, i Andrijana Kikanović, iz Dvorske kod Krupnja.

Pročitajte još: ZAVRŠEN FESTIVAL FOKLORA "VRŠAČKI VENAC": Kolumbijci igrali kolo

- Velika mi je čast što sam dobio dukat za igru na jednoj ovakvoj manifestaciji, koja ima dugu tradiciju i divnu publiku - rekao nam je Panić.

Dukatu se obradovala i Andrijana, koja kaže da se obradovala nagradi, ali joj je još draže što mladi iz Rađevine sjajno igraju kola.

Pročitajte još: GURMANSKA MANIFESTACIJA U GUČI: "Hajduk fest" uz trubu

- Od vremena naših baka i deka bila je čast pobediti u kolu u Dobrom Potoku, a evo, to je i meni pošlo za rukom - kaže Andrijana.


Po rečima Zorana Markovića, velikog dobrotvora iz Loznice, protojerej stavrofor Aleksandar Đurđev, sveštenik dobropotočki, najzaslužniji je što se ovako lepo čuva tradicija u Rađevini.

- Velika je stvar što ga mnogo ljudi, pre svega mladih, sledi na ovakav način - kaže Marković.