NEMA kutka na ovom svetu gde bar jedan Kruševljanin nije "zavirio". Ovo je prvi utisak posle završetka neobičnog projekta kustosa iz Kuće Simića, u čijem izdanju su upravo objavljeni putopisi 33 radoznala Kruševljanina. Tokom celog leta biće otvorena i izložba fotografija sa putovanja pod nazivom "Svuda pođi, kući dođi".

- Preko društvenih mreža i medija pozvali smo sugrađane pre nekoliko meseci da nam proslede fotografije i pisana iskustva sa putovanja i dobili smo 33 putopisca, koji su na najlepši mogući način izrazili svoja osećanja u vezi sa tim putovanjima, promenom mesta boravka, upoznavanja sa drugim kulturama - predočava kustos Zorana Drašković Kovačević, autor izložbe i objavljenog ilustrovanog kataloga sa putopisima. - Po odzivu i interesovanju, jasno je da Kruševljani dosta putuju i vraćaju se sa mnogo impresija.


PROČITAJTE JOŠ: Skrivene odaje u Neronovoj podzemnoj palati

U Kući Simića organizovana je ove nedelje i promocija objavljenih putopisa, a autori su čitali svoja iskustva iz Italije, sa Himalaja, Mađarske, Novog Zelanda, Amerike, Svete zemlje. Nisu preskočeni ni Grčka, Danska, Belgija, Iran...

Pre nego što su se otisnuli u svet, putopisci su dobro upoznali i svoju zemlju, pa su tako predstavili Srbiju sa upečatljivim istorijskim i kulturnim znamenitostima, manastirima i lepotama planina u snegu.

- Nebo nadohvat ruke, nepregledno zelenilo, šume i blago zatalasani pašnjaci, nigde ni plastične kese, flaše ili papirića - tako je počelo putovanje iz Kaunasa ka Nidi - svedoči Mirjana Bojković o svojim iskustvima iz jula 2013. godine. - Ništa ne znam o Litvaniji, ali nas dočekuju nasmejani ljudi koji vole košarku i Srbe, zato što znaju da je igraju.


Kruševljanka Ivana Neckov Grubišić sa svojim suprugom godinama istražuje jug Italije i Siciliju i u objavljenom izdanju ponudila je originalan vodič za ovaj deo Evrope.

- Dok vam se u Palermu nad glavom rasprostiru štrikovi sa tek opranim vešom, a buka i larma sa obližnje riblje pijace odzvanjaju u glavi, budne oči Madone vodiće vas pravo do Katedrale di Palermo i dalje do trga Kvatro Kanti, sve do Masimo teatra, i čuvenih stepenica, na kojima je Majkla Korleona sustigla očekivana vendeta - zapisuje Ivana Neckov Grubišić.


Kustosi otkrivaju da su im pristigle priče sa svih vrsta putovanja, romantičnih, službenih, avantura sa prijateljima, porodicom.


PROČITAJTE JOŠ: Devojčici iz Vranja napravili veštačku ruku 3D štampačem

- Bio sam ponosan, srećan i zaljubljen - deo je beleške sa putovanja Stefana Milovanovića i Marije Belić iz decembra 2018. - Ispunjen, u društvu one "prave", stajao sam nedaleko od ekvatora (samo osam stepeni južnije). Nisam se bojao ni zemljotresa, ni vulkana, ni cunamija. Bio sam na "ostrvu bogova i đavola", na "jutru sveta" i na "poslednjem raju na zemlji". Bio sam sa Marijom i jedino to je bilo važno.NEPOZNATO

IZLOŽBA ilustrovanih putopisa "Svuda pođi, kući dođi", nastala je, predočavaju kustosi, i kao plod prijateljstva i poštovanja, a okupila je pre svega ljubitelje daljina i istraživače nepoznatog.

- Cela je ideja bila da govorimo o nama i o putovanjima, koja nas oplemenjuju, raduju, uče novome i vraćaju kući - kaže kustos Zorana Drašković Kovačević.