ALEKSANDAR Vidojković (69), iz prokupačkog sela Berilja, ostvario je starosnu penziju koja izosi svega 1.052 dinara. Iako je, kaže, svestan toga da je iznos na njegovom penzionom čeku najverovatnije jedan od najnižih u zemlji, ponosno ističe da svoju penziju "podiže" i "ostavlja" u kafani.

PROČITAJTE JOŠ - Do penzije i bez dovoljno staža?

- Pošto je iznos penzije zaista minimalan, da ne kažem smešan, rešio sam da malo olakšam posao poštaru - uz osmeh priča Vidojković. - Rekao sam mu da novac ostavlja u ovdašnjoj kafani, gde često svraćam.

PROČITAJTE JOŠ - Penzije RS za 16 stogodišnjaka

Naručuje piće i ne dozvoljava ni novinaru "Novosti" ni vlasniku kafane da izmire ceh, jer je, kako kaže, polovina penzije dovoljna da plati turu. Na pitanje koliko godina radnog staža ima kada je ostvario toliko "visoku penziju", Aleksandar objašnjava da je na početku karijere radio kao vozač, uglavnom teških mašina.

- Prve tri godine radnog veka proveo sam u Prokuplju radeći na mašinama za puteve, odnosno bagerima, i ova penzija koju primam iz dva dela, odnosno po 526 dinara, ostvarena je na osnovu tog rada - pojašnjava Vidojković, koji je potom otišao u Sloveniju, gde je nastavio da radi kao vozač građevinskih mašinama.

U Sloveniji je, kaže, uprkos mnogobrojnim problemima s kojima je kasnije bio suočen, ipak pronašao sreću, odnosno suprugu sa kojom je dobio sina i kćerku, koji i dalje žive i rade u Ljubljani.

- Zaradio sam i tamošnju penziju od 280 evra, ali sam se pre nekoliko godina ipak vratio u rodno selo, jer su mi troškovi života ovde mnogo manji - objašnjava Aleksandar. - Ovde mi je život nekako bezbrižniji, ali se često zaželim porodice, pa povremeno odlazim u Ljubljanu.

Priznaje nam da ima i imanje, ali ga ne obrađuje, već ga je ustupio na korišćenje "vrednijima od njega". U šali kaže da je dosta radio i da sada samo želi da uživa u penzijama koje je ostvario.

SUĐENjE U SLOVENIJI

ALEKSANDAR kaže da ga za Sloveniju vežu i lepe i ružne uspomene. U ovu zemlju je otišao 1991. godine, ali se protiv njega tamo vodio decenijski sudski proces.

- Optužili su me da sam vojnicima koji su tada, uoči ratnih dešavanja, bili zarobljeni u kasarni, odnosio hranu, ali kako nisu mogli ništa da dokažu, proces je završen u moju korist - ističe Aleksandar.