U KONKURENCIJI četrnaest ekipa iz sedam država niški sportisti osvojili su srebrnu medalju. Ovo je najveći uspeh srpskog golbala u poslednje dve decenije, a on je utoliko veći što su uslove za pripreme za takmičenje obezbedili dve nedelje pre odlaska za Švedsku.

Pored Srbije, nadmetale su se i ekipe Danske, Švedske, Finske, Velike Britanije, Nemačke i Grčke. Boje Srbije i Niša branilo je petoro igrača Naisa: Luka Bulatović (kapiten, slabovid, 26), Milan Petrović (slep, 32), Dženan Ajdinović (slabovid, 23), Stefan Stevanović (slep, 24), Šamaila Kauser (slepa, 27). Stručni štab su činili: Stefan Mićićelović (trener) i Nikola Perišić (skaut-statističar).

Pročitajte još: Golbal ponovo osvaja Srbiju

- UTAKMICE prvog dana su pokazale da možemo ravnopravno da se nosimo sa najboljim ekipama. Dva tesna poraza su bila "danak neiskustvu" jer ekipe koje su nam bile protivnici nismo poznavali, pa smo ad hok pravili taktiku. Upravo je "skauting" svih potencijalnih protivnika u narednim danima, a koji je na kraju prve večeri uradio Nikola Perišić, pomogao da se bolje pripremimo za naredne mečeve - pojašnjava trener Stefan Mićićelović i dodaje da se praktično nisu ni pripremali za ovo takmičenje.

- Nismo imali salu u kojoj da treniramo, tako da smo bukvalno dve nedelje pred odlazak odradili nekoliko treninga, što nas nije osujetilo da ostvarimo takav uspeh. Sve ekipe koje su tamo učestvovale su bile mnogo pripremljenije od nas, ali imamo individualni kvalitet. Poslednjih dana, kada su se igrali četvrtfinale i polufinale, jednostavno individualni kvalitet smo pomešali sa timskim duhom i zasluženo osvojili drugo mesto.

Detalj sa takmičenja u Malmeu


SKAUT-trener ekipe Nais Nikola Perišić naglašava da je rezultat ostvaren na turniru u Malmeu ozbiljan pokazatelj kvalitetnog rada i napretka kluba.

Pročitajte još: ODRŽAN GOLBAL KAMP: Kragujevac ugostio slepe i slabovide sportiste

- Pored šampionskih titula prvaka države i redovnih odličja sa turnira u regionu, ova medalja dokazuje da je kvalitet koji posedujemo nesporan i da bi sa malo više ulaganja u golbal Srbija imala ozbiljan potencijal za osvajanje evropskih i svetskih titula - navodi Perišić.

GOSTOPRIMSTVO NAŠIH LjUDI

ODLAZAK na ovaj turnir nikada ne bi mogao biti realizovan bez gostoprimstva porodice igrača Dženana Ajdinovića, koja već godinama živi i radi u Švedskoj. Sportisti ističu veliku zahvalnost Specijalnoj školi sa domom učenika "Bubanj" koja im je ustupila svoju fiskulturnu salu i na čijem parketu svakog vikenda vredno vežbaju.

- Velika zahvalnost svakako ide i na adresu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, koji poput potpornog stuba stoji iza našeg kluba i iz domena svog rada podržava svaki naš projekat - vele sportisti Naisa.