OKONČANA je 28. po redu kolonija "Morski pejzaži", koju u Sutomoru, na crnogorskoj obali Jadrana i u drugim tamošnjim gradovima, tradicionalno organizuje Udruženje radnika umetnika Srbije i Crne Gore. I to sa jasnom porukom:

- Srbi i Crnogorci su isti narod, bez obzira na veštačku političku razdvojenost. Braća smo i po narodnom poreklu i uz umetničke štafelaje, i bićemo! Ni udaljenost, ni međunarodna politika nikad nas razdvojiti neće - kategorički najavljuju desetine ovih umetnika, učesnika kolonije.


PROČITAJTE JOŠ:
Isceljujući izumi iz Srbije

U udruženje, čije sedište je u Gornjem Milanovcu, godinama se učlanjuje sve više Crnogoraca. Ovog puta, sa Žabljaka, iz Bijelog Polja, Kotora, Herceg Novog... Uz umetnike iz Podgorice, Sutomora, Bara, koji su odavno njegovi članovi. Udruženje i pomenuta kolonija postaju zanimljivi i umetnicima iz dalekih zemalja, naročito iz Rusije, koji mu se pridružuju.

- Ruski mediji radili su reportažu o ovogodišnjoj koloniji, među njima i Vera Arkemljeva iz Moskve, višegodišnji izveštač i reporter iz skoro svih država Balkana - potvrđuje Radojko Solujić, predsednik udruženja. Njemu i udruženju, pisac Branko Bato Krković iz Podgorice je, u ime svih crnogorskih kolega, uručio zvaničan akt, kojim članstvo iz Srbije pozivaju da, kad god požele, pravi umetničke manifestacije u Crnoj Gori. Prethodno, udruženju je uručena povelju o večitom umetničkom bratstvu Crne Gore i Srbije.

Osim u Sutomoru, gde su izložbe slika i drugih umetnina upriličene čak i na morskim stenama, deo kolonije održan je u Miljevcima, starom mornarskom selu pod planinom Sozina, a deo u ateljeu i izložbenom prostoru Ranka Pavićevića u Podgorici. On je slikar, vajar, a po struci mašinski inženjer, bivši direktor Kombinata "Aluminijum", godinama član tog udruženja. U čast radničke umetnosti, u Podgorici je organizovao izložbu slika, kipova i drvorezbarija kolega iz Srbije i Crnogoraca, a on sam autor je više od 200 zapaženih radova.


PROČITAJTE JOŠ:
Svetinja živi staru slavu

BRATSKI ZBOR

ZA iduću godinu u Crnoj Gori je, osim tradicionalne kolonije "Morski pejzaži", zakazana nova manifestacija, nazvana Umetničko-bratski zbor. Ona će, isto kao simbol i dokaz bratstva dvaju naroda, biti održana u Rijeci Crnojevića.