НА месту столећима званом Светиња, у селу Јабланица, источно од Горњег Милановца, још у давна предтурска времена постојала је православна црква, коју су Турци срушили. На њеном месту, 2008. започета је, а недавно и завршена градња новог храма успења Пресвете Богородице Марије.

Новоизграђену цркву освештао је епископ жички Јустин.

ТЕМЕЉЕ храма, у почецима његове градње, освештао је тадашњи владика жички Хризостом.

Прочитајте још: ПАМТЕ ПРЕТКЕ ОД 1716: Живе потомци Мика и Стека

- На новом храму предстоји још доста радова, од фрескописања па надаље. Он је изграђен захваљујући прилозима људи који живе у Јабланици и у иностранству. Својим радом, трудом и новцем помогли су да се он изгради - казао је јабланички парох Милан Мионић.

ОСВЕШТАЊУ храма су, уз вернике из тог места, присуствовали и челници милановачке општине.

ОСВЕШТАЊЕ Владика жички Јустин


- Црква у Јабланици добар је пример народне слоге и окупљања око нечега вредног, када се заједно започне нешто и то заврши. Специфичност овог храма јесте у томе да су сви учествовали у његовој градњи. Не постоји један ктитор, већ је то народ. Црква је окупљала народ и у најтежем времену, а код нас у Србији никад ниједно време није било лако. Искрено се надамо да ће се сви житељи Јабланице и околних села окупљати око нове цркве, да ће се поново подизати и српство и Србија - изјавио је председник општине Дејан Ковачевић.