NARODNI muzej u Kikindi, od ovog vikenda, ima tri mamuta. Uz prirodne kosti skeleta pronađenog u glini pre 22 godine, koje se čuvaju u specijalnoj vitrini, plastičnu repliku skeleta visokog 4,7 a dugog sedam metara, koji se nalazi u dvorištu, na istom mestu sada je tek napravljena, nešto manja, skulptura od slame. Mamut od slame nastao je na manifestaciji "Mamutfest", a autor skulpture je akademski vajar iz Osijeka Nikola Faler, umetnički rukovodilac Udruženja "Slama", iz tog hrvatskog grada.

- Ovo je četvrti mamut kog sam napravio od slame, ali prvi koji sam radio po modelu i prvi koji sam radio u Srbiji. Za izradu mamuta ovde sam utrošio nešto više od 200 kilograma slame - objasnio je vajar Nikola Faler, koji je u Beogradu završio Akademiju lepih umetnosti i kao student bio gost na vajarskom simpozijumu od gline "Terra" u Kikindi, tako da ga za ovaj grad vežu određene emocije.


PROČITAJTE JOŠ:
Teslini naslednici prave struju iz stepenica

Na ovogodišnjem "Mamutfestu", 22 - godišnjici otkrića mamutice Kike, gostovali su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja iz Rijeke sa izložbom "Titanik-Karpatija", kao i Pokrajinski muzej iz grada Ruse u Bugarskoj.

- "Karpatija" je brod koji je plovio na relaciji Rijeka-Njujork i našao se u neposrednoj blizini "Titanika" kada je ovaj potonuo, pa je učestvovao u spasavanju preživelih putnika - kaže Lidija Milašinović, direktora Narodnog muzeja Kikinda.