ПАМЕТНЕ степенице, паметна кутија за лекове, паметни прекидач, изуми су Николе Опачића, Филипа Цветића, Немање Тадића и Уроша Вукашиновића, бивших ученика Електротехничке школе "Никола Тесла" у Београду, а сада бруцоша.

Млади генијалци са својим "степеницама" победили су на такмичењу за урбане иновације - Smart City Challenge Serbia, а недавно су се вратили са наградног путовања из Израела. Oкупљени у тиму Digital G, наследници Тесле су своје проналаске заштитили.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ОЖИВЕЛА ШКОЛА ПОСЛЕ СЕДАМ ГОДИНА: Цео разред Николина

Док се полако припремају за студентске обавезе, нашу редакцију посетили су Никола и Урош. Иако су на различитим факултетима, њихов тим Digital G и даље функционише.

ОТКРИВАЈУ нам да су идеју за паметне степенице добили током боравка у Сарајеву, када су прочитали чланак о томе како у Сан Франциску на улазу у подземни пролаз постоје плоче које када се згазе стварају енергију за напајање бандера.

- Наше степенице се стављају на већ постојеће и ходајући по њима кинетичка енергија се претвара у електричну - објашњавају нам Никола и Урош. - На еколошки начин добијамо обновљиви извор енергије, а тако добијена струја може се користити за различите сврхе, рецимо, за осветљење улица. Прва верзија била је направљена од дрвета, друга од метала, а трећа финална од пластике. При ходу активирају сензори се светлости између степеника, тако да су степенице осветљене и служе за постављање светлећих реклама. Поред стварања електричне енергије, посебни сензори мере температуру и влажност ваздуха.

ПАМЕТНА кутија за лекове обавештава корисника када треба да попије лек, као и који медикамент треба да узме. Она је намењена првенствено старијим особама, као и онима који имају проблема са деменцијом.

Никола Опачић и Урош Вукашиновић / Фото Предраг Митић


- Када је време да се попије лек оглашава се звучни сигнал, а како би особа знала шта треба да узме, преграда у којој се налази лек светли - истичу млади проналазачи. - Такође, постоји и опција да СМС поруком деца, пошто она најчешће брину о старим родитељима, буду обавештени да нису попили лек.

И паметни прекидач за светло, који се пали и гаси када се руком прође испред њега, један је од проналазака њиховог тима.


- Прекидач се подешава по жељи купца, тако да се пали преласком руке испред њега на жељеној удаљености која се креће од два и по центиметра до четири метра - објашњавају Никола и Урош. - Предност ових прекидача је што су веома хигијенски, за разлику од обичних, јер контакт са самим прекидачем корисници немају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
СЛОГА СРБА И ХРВАТА: Удбина је наша судбина

Ови сјајни момци најављују да у плану имају још изума, али пошто за све треба новца надају се да ће им неко помоћи у њиховом раду.


САРАДЊA

Никола и Урош кажу да су сви одушевљени када им представе изуме, али када их то треба конкретно подржати, нико не жели. Пошто у Србији нису наишли на некога ко би им помогао, требало би ускоро да иду у Кину.

- Једна кинеска компанија заинтересована је за нашу паметну кутију за лекове - кажу. - Већ смо ступили у контакт са њима и требало би да отпутујемо и, надамо се, договоримо о сарадњи.