SLOBODANKA Simić, poznatija u kuršumlijskom kraju kao Dana, nastavlja da osvaja priznanja za proizvodnju likera i lekovitih odnosno biljnih rakija koje izlaže na sajmovima širom Srbije i inostranstva. Najnovijem priznanjem okitila se krajem prethodne nedelje na Međunarodnom festivalu prirode i tradicije u Kragujevcu, gde je osvojila dve zlatne medalje za liker od aronije i liker od šumskog voća.

- Na Sajmu koji je održan protekle subote bilo je više od stotinu učesnika, ali se bodovalo mnogo više pića, jer su se svi učesnici takmičili sa više proizvoda i čast mi je da sam osvojila tako visoko priznanje među toliko takmičara - ne skriva oduševljenje najnovijim priznanjima ova žena, koja je do sada na takmičenjima već osvojila trinaest zlatnih medalja, ali je i prethodne godine dobila priznanje za Damu godine.

I dok spominje još mnogobrojna priznanja, zlatne statue i zahvalnice za učešće na raznim manifestacijama, Slobodanaka ističe da su joj posebno draga priznanja koja dobija na Kosmetu, gde se sa zadovoljstvom odaziva jer je tokom dodasadašnjih boravaka ostvarila mnogobrojna prijateljstva.

- Proizvodnjom lekovitih rakija i likera bavim se godinama unazad, ali sam petnaest godina prisutna na sajmovima širom zemlje i inostranstva i svake godine sam osvajala barem poneko priznanje za kvalitet - kaže ova vredna žena, koja se proizvodnjom pića bavi aktivno od odlaska u penziju.

Pročitajte još - Srpska "kleka" svetsko piće

Rođena u podnožju Radan planine u selu Dragi, poznatom po rudniku dragog kamenja, zlata i srebra, a gde postoji više od 500 vrsta lekovitog bilja, među kojima ima i endemskih vrsta, ističe da je njen cilj bio da sačuva od zaborava šumsko voće i lekovito bilje.

- Vremenom je bivalo sve veće interesovanje za moje proizvode tako da sam počela da proizvodim pića u većim količinama i za prodaju, ali i dalje sve radim ručno na porodičnom imanju u Mačkovcu - ističe Slobodanka i dodaje da je količina koju proizodi ograničena, jer sama ručno bere voće i lekovito bilje tako da godišnje uspe da proizvede oko 500 flaša likera, koji, kako ponosno zaključuje, sami svojim kvalitetom pronalaze put do kupaca.

ARONIJA, DRENjINE, GLOG...

I DOK objašnjava da je liker piće žestokog i slatkog ukusa, koje se pije pre obroka i koje pomaže pri varenju i podstiče apetit i da proizvodi likere od više vrsta lekovitog bilja, aronije, borovnice, drenjina, crnog gloga, Slobodanka ističe da su njena pića isključivo prirodna bez veštačkih boja i aroma. Proizvodi ih na porodičnom imanju u selu Mačkovac nedaleko od Kuršumlije.