BAJINA BAŠTA - Najkvalitetnija rakija klekovača, koja se generacijama proizvodila u Bajinoj Bašti, služena je na najvažnijim svečanostima širom stare Jugoslavije, a danas, u obnovljenoj Zemljoradničkoj zadruzi, strani turisti degustiraju to tradicionalno piće Srbije.

Zemljoradnička zadruga "Bajina Bašta", koja je spravljala klekovaču, otišla je u stečaj 2010. godine, ali zahvaljujući entuzijazmu i hrabrosti petorice bivših radnika, tradicija proizvodnje te rakije nije prekinuta.

Po ugledu na evropske i svetske vinarije i destilerije otvorili su vrata turistima koji na licu mesta mogu da se uvere u kvalitet, ali i da pogledaju kako se to piće proizvodi.

Nakon odlaska u stečaj zemljoradničke zadruge, sadašnji direktor "BB klekovača" Milomir Jovanović, sa četvoricom svojih kolega, odlučio je da nastavi proizvodnju čuvene bajinobaštanske rakije klekovavče, i krenuo je u privatan biznis.

"Nastavili smo da radimo, nismo mogli da podnesemo da se ugasi, pored svega što je ugušeno od delatnosti prethodne firme. Mnogo je rada uloženo da se proizvodnja dovede u ovo stanje", kazao je Tanjugu Jovanović.

Proizvodnja klekovače ili, kako kažu u tom kraju, rakija od venje, uspešno je nastavljena, a pored nje prave se i druge voćne rakije, od šljive, dunje, kajsije i kruške.

"Pored toga spravljamo i rakiju travaricu, aromatizovanu maceratom 16 vrsta lekovitih trava. Ona bi trebala da izađe kao prvi sledeći proizvod tržišta za tridesetak dana", najavio je Jovanović.

Proizvodnja i degustacija klekovače posebno je zanimljiva turistima kojima su vrata te destilerije širom otvorena.

"Došli smo da probamo klekovaču, jer ovakvu rakiju u Sloveniji nemamo", pričaju turisti iz Slovenske Bistrice.

Njena proizvodnja se zasniva se tradiciji, kao i na uvođenju novih tehnologija, a najvažnije je kvalitetno voće.

"Jedina tajna kvaliteta ove rakije je da se neguje, čuva i da odleži u burićima. Sve što se duže čuva i što je starija, to je bolja", kaže podrumar destilerije Filip Živanović.

Bajinobaštanska klekovača stigla je na sve kontinente sem Afrike, a i tamo, kažu, postoji interesovanje za nju.