NAJATRAKTIVNIJI personalni računar na svetu delo je trojice Srba - Dušana Srbljaka i braće Nenada i Nemanje Đorđevića. To je, na Tajvanu, pre dva dana odlučio žiri Svetskog prvenstva u modifikacijama i inovacijama računara i računarskih kućišta (CMWS). I ne samo to - nesvakidašnji, atraktivni dizajn računara nazvanog AXE-R, za najbolji je proglašen i glasovima publike, što je prvi put u desetogodišnjoj istoriji ovog takmičenja.

Autori ovog računara ne skrivaju sreću što su njihovo delo, među 94 pi-sija iz celog sveta, proglasili najboljim i žiri i publika. Zadovoljstvo im je utoliko veće što su nagradu osvojili u najtežoj kategoriji Scrach Build, u kojoj se baš sve u dizajniranju računara, kako kažu, započinje od nule.

- Šestougaoni oblik našeg računara, pre svega je neuobičajen i atraktivan - kaže Nenad Đorđević, za "Novosti". - Osim toga, on ima i impresivne komponente veštačke inteligencije, koje naš AXE-R izdvajaju i čine ga posebnim u odnosu na sve ostale računare. Njegovo kućište poseduje skup senzora koji u svakom trenutku prate sve vitalne parametre računara, uključujući vlažnost i temperaturu vazduha. Istovremeno, kućište samo "brine" o komponentama, pa ukoliko dođe do curenja tečnosti, automatski se gasi, a ako temperatura nije optimalna, poklopac se otvara radi provetravanja.

DVA MAŠINCA I FOTO-REPORTER NIJEDAN od nas trojice nema formalno obrazovanje iz računarskih tehnologija - kaže naš sagovornik. - Dušan je mašinski inženjer, a moj brat Nemanja mašinski tehničar, a radi kao komercijalista. Ja sam završio elektrotehničku školu, ali sam 18 godina foto-reporter. Ipak, računari su naša strast i hobi.

Kućište računara AXE-R, prema rečima našeg sagovornika, nemoguće je upaliti bez fizičkog ključa, niti otvoriti poklopac "haube" bez kodiranog i skrivenog RF ključa. "Hauba" je, takođe, pokretna i automatski se otvara i zatvara.

- Dizajniranjem ovakvog računara pokazali smo da pi-si kakav svi poznajemo može da se preuredi i redefiniše - objašnjava Đorđević. - Naš projekat je, zapravo, otišao nekoliko koraka ispred svega onoga na šta se tržište računara naviklo. Od rasporeda komponenti, detalja poput senzora, osvetljenja, pa sve do vodenog hlađenja. Drago nam je što su to prepoznali publika i devetočlani stručni žiri sačinjen od stručnjaka iz velikih svetskih kompanija koje se bave tehnologijom personalnih računara.

Pročitajte još - Nove generacije ne znaju šta su kompjuteri

Nenad, Nemanja i Dušan oformili su AXE-R tim pre samo devet meseci. Svoj rad na Svetsko prvenstvo u modifikacijama i inovacijama računara i računarskih kućišta prijavili su pre mesec dana. Iz našeg regiona, na takmičenju su učestvovali još po jedan tim iz Srbije i Hrvatske.

- Uz prijavu našeg rešenja za računar, žiriju i organizatorima smo morali da priložimo detaljan opis svega što smo uradili od početka do kraja - priča Đorđević. - To znači da smo baš svaki i najsitniji detalj rada morali da fotografišemo i snimimo. Sve to je objavljeno na zvaničnoj internet-stranici takmičenja, što su mogli da pogledaju i članovi žirija i publika širom sveta.

Uz to, ovaj srpski tim pripremio je i detaljni video-serijal na kanalu PCAXE na "Jutjubu" u kojem na obrazovni i zanimljiv način prikazuju razvoj projekta.

AXE-R je šestougaonog oblika

- Ovo nije prvi put da učestvujemo u ovom takmičenju - kaže Đorđević. - Pretprošle godine, samostalno sam, sa drugačijim idejnim rešenjem, osvojio treće mesto. Prošle godine, pak, nadali smo se nagradi, ali nas je mimoišla. Sada su naš rad priznali i žiri i publika.

PODSTICAJ

ŽELjA našeg tima je da motivišemo mlade iz Srbije i celog regiona da stvaraju i sa svojim izumima i tehnološkim rešenjima učestvuju na svetskim takmičenjima - kaže Đorđević. - Verujem da smo im na najbolji način pokazali kako se, uz posvećen rad, sve može postići. Ukoliko imaju dobru ideju, volju i ambiciju, uz trud mogu postići mnogo i u svetu.