PORODIČNA kompanija "Bosis" vodeći je proizvođač štampane i kartonske ambalaže i blister kartona, inspirisana vizijom da kvalitetno i moderno upakuje sve brendove. Proizvodi ambalažu za IT opremu, igračke i zabavu, skoro sve vrste industrije od odeće i obuće, hemije i farmacije, preko hrane, do auto i elektro industrije. Osnovana 1982. godine kao mala zanatska radnja za sitoštampu izrasla je u regionalnog lidera u svojoj branši koji danas zapošljava 132 radnika i ima više od 145 zadovoljnih klijenata.

PROČITAJTE JOŠ - Najbolja je ona čašica u kojoj znamo šta je

- Kao mladić uvek sam razmišljao da radim i zaradim "svoj dinar. Radio sam razne poslove - pomagao ocu u krojačkoj radionici, peglao pantalone i dostavljao odela mušterijama, jedno leto bio sam angažovan i u perionici automobila. Nakon završene gimnazije upisao sam studije prava u Beogradu i kao student kupovao sam stare novogodišnje čestitke, menjao im dizajn i prodavao ih kao nove. Iz ovog kreativnog poduhvata spontano se javila preduzetnička želja da počnem svoj biznis, da vizije i ideje pretočim u uspešan posao - priseća se Bogoljub Pantelić, vlasnik i osnivač kompanije "Bosis".

Nije završio studije prava, ali je u školi "Milić Rakić" naučio sitografski zanat i otvorio zanatsku radnju za sitoštampu.

SARADNjA Kompanija "Bosis" sarađuje sa Udruženjem za šumarstvo, preradu drveta, industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije. Bogoljub Pantelić, direktor i vlasnik kompanije, dobitnik je nagrade Privredne komore Srbije za 2017. godinu u kategoriji pojedinci koji su radom, angažovanjem i rezultatima pružili veliki doprinos razvoju srpske privrede.


- Prvi moj posao bila je sitoštampa naziva firmi na radnim odelima, a potom sam štampao ambleme i preslikače za tekstil - navodi Pantelić.

- Kada je posao zaživeo zaposlio sam jednog, zatim dva, tri i više radnika pa je radionica spontano prerastala u preduzeće. Tome su svakako doprineli moja želja da uspem, veliki trud, ali i timski rad i poverenje mojih saradnika.

Govoreći o početničkim izazovima u preduzetništvu, podseća da u to vreme nije bilo povoljnih kredita za početnike u poslovanju niti bilo kakvih podsticaja.

- Nisam mogao da prihvatim veliki posao, jer nisam imao veliki obrtni kapital koji bi mi omogućio kupovinu materijala. Pozajmljivao sam novac od roditelja da kupim deo materijala da bih mogao da isporučim naručene porudžbine. Uspešnog biznisa ne bi bilo ni bez mojih prijatelja, dobavljača, koji su imali poverenje u mene i moj rad, davali mi materijal koji sam naknadno plaćao - rekao je osnivač "Bosisa".

DRUŠTVENO ODGOVORNI "Bosis" je poslovanje uskladio prema principima društveno odgovornog poslovanja i međunarodnim standardima upravljanja. Jedina je domaća kompanija koja je indeksirana na prvoj srpskoj CSR listi za svih šest oblasti društveno odgovornog poslovanja. To znači da svake godine firma raste, odgovorno se ponaša prema zaposlenima, lokalnoj zajednici, državi. Našli su se i u TOP tri odsto ocenjenih u svim kategorijama društvene odgovornosti i poneli EcoVadis Gold Supplier priznanje, EcoVadis baze koja u svom lancu ima 3.000 firmi. Kao potpisnici Globalnog dogovora UN kroz svoju strategiju, organizacionu kulturu i svakodnevno poslovanje podržavaju principe Globalnog dogovora i milenijumske ciljeve.


"Bosis" je izrastao u ozbiljnu porodičnu kompaniju, koja je 2018. završila sa 195 miliona proizvedenih kartonskih i kaširanih kutija, što je ovu firmu svrstalo u regionalnog lidera. Pouzdan je dobavljač za ambalažu najvećih domaćih i svetskih kompanija za koje je "Bosis" do sada proizveo nekoliko milijardi kutija. "Nestle", "Koka-Kola", "Hajneken", Mann Hummel, Robert Bosch, "Henkel", "Nivea", "Grand", "Štark", "Bambi", "Polimark", "Aleva", "Karneks", "Neoplanta" i "Knjaz Miloš" samo su neki od 145 "Bosisovih" klijenata koji su veoma zadovoljni kvalitetom proizvoda koji stižu iz Valjeva.

Od samog osnivanja kompanije, porodica je bila uključena u poslovanje a ujedno i najveća podrška. I danas je tako, pored vlasnika i direktora Bogoljuba Pantelića, u kompaniji na poziciji menadžera finansija zaposlena je supruga Ruža, a ćerka i ujedno Bogoljubova desna ruka Marija je menadžer ljudskih resursa i održivosti.

- Verujemo da se svaki proizvod može dobro upakovati. Ponašamo se odgovorno i održivo u društvenom, finansijskom, tržišnom i ekološkom smislu. Iskreno verujemo u ispravno postupanje i etičko poslovanje, sigurni da nam naš način rada pomaže da klijentima obezbedimo visok kvalitet proizvodai da budemo pouzdan dobavljač i partner - sa ponosom ističe Bogoljub Pantelić.

Govoreći o budućim planovima Pantelić je ukazao na neke od postavljenih i ostvarenih ciljeva.

- Mislim da sam napravio zdravu i jaku kompaniju, koja je od radionice za sito štampu prerasla u lidera u proizvodnji štampane i kaširane kartonske ambalaže. Cilj nam je da "Bosis" traje dugo, da bude uzor i sinonim za uspešan porodični biznis - poruka je Bogoljuba Pantelića, uspešnog preduzetnika.