PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”

SRBIJA i Francuska mnogo očekuju od predstojećeg susreta dvojice predsednika, Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, u Beogradu. Posle 18 godina, jedan francuski predsednik dolazi u Srbiju, i to je za obe zemlje veliki događaj. Makron sutra započinje zvaničnu dvodnevnu posetu našoj zemlji, a najavljeno je da će biti potpisano dvadesetak sporazuma iz različitih oblasti saradnje.

Pročitajte još - OČEKIVANjA JELISEJSKE PALATE UOČI POSETE: Makron traži da se pokloni Milunki

Sa francuskim predsednikom u delegaciji biće i Francuzi osvedočeni prijatelji naše zemlje, a među njima je i poznati umetnik rođen u Beogradu Enki Bilal.

- Drago mi je što me je predsednik Makron pozvao da budem u zvaničnoj delegaciji. Nismo se do sada sreli, ali su mu poznati moje poreklo i artistički angažman. Nisam samo crtač stripova, već i reditelj, slikar, scenograf, radim puno toga, i deo moje misije će biti da se sretnemo sa određenim brojem srpskih umetnika i obnovimo veze - kaže Bilal.

Dodaje i da je u planu učvršćivanje odnosa u političkom, ekonomskom i vojnom domenu. Biće reči i o Kosovu, kao i o onome što se događalo kod Trijumfalne kapije na komemoraciji povodom stogodišice završetka Prvog svetskog rata. Ceremonija pred Spomenikom zahvalnosti Francuskoj trebalo bi da bude početak novog otopljavanja naših odnosa, kaže Bilal.

Enki Bilal

I Reno Žirar, francuski novinar, kaže da treba izdvojiti tri aspekta ove posete:

- Prvi je jačanje odnosa u domenu kulture i susret sa studentima iz Srbije. Nadam se da će to dati doprinos povećanju broja srpskih studenata u Francuskoj. Ne treba zaboraviti da je Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu podignut i zbog toga što je Francuska prihvatila hiljade srpskih đaka i studenata tokom Prvog svetskog rata, kao što je prihvatala i ranjene borce, ratovala zajedno sa srpskim vojnicima i učestvovala u oslobađanju Srbije i Beograda. Drugi aspekt je da Francuska podrži ulazak Srbije u EU, a treći da iznese svoju viziju regionalne bezbednosti, ali i da sasluša srpsku stranu u vezi s tim šta može da se uradi po pitanju rešavanja albanskog iredentizma na Balkanu.

Reno Žirar

Geopolitičar Žak Rupnik naglašava da je došlo vreme da se okrene stranica posle traumatizma devedesetih, rata na Kosovu i bombardovanja.

- Veoma važna je i tema proširenja. Francuski predsednik treba da objasni smisao usporavanja evrointegracija Zapadnog Balkana i da istakne da proširenje treba da ostane apsolutna perespektiva. Ako želimo da srpsko društvo ostane privrženo evropskoj ideji, taj proces mora da zadrži kredibilitet.


PET VOJNIH SPORAZUMA

TOKOM posete Makrona biće potpisano i pet sporazuma iz oblasti naoružanja i vojne opreme, potvrdio je pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse Nenad Miloradović. On je rekao i da se tri memoranduma o razumevanju odnose na radarske i elektronske sisteme, ali i na saradnju u oblasti proizvodnje i održavanja tih sistema u Srbiji.

Kada je reč o nabavci novog naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno reč o sistemu protivvazdušne odbrane "Mistral", koji je jedan od najboljih u svetu. To će našoj vojsci, dodaje Miloradović, podići sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.