ZVANIČNOM Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu. Nije ni na Francuskoj, ni na Nemačkoj, ni na EU da nameću rešenje, ali će sa svoje strane sve pokušati da dijalog ponovo započne.

Ovo su istakli u Jelisejskoj palati pred posetu predsednika Emanuela Makrona Beogradu, od koje se očekuje da osnaži emocije koje postoje između dva naroda, što će se naročito ogledati u dočeku na Kalemegdanu i predviđenom obraćanju dvojice državnika.

Oni će, uz otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj, obići i spomenik braniocima Beograda, a u Jeliseju ističu da je Makron tim povodom lično zatražio da se pokloni senima heroine Milunke Savić.

Pročitajte još - ZVANIČNO: Makron u Beogradu 15. i 16. jula

- Francuska insistira na čvrstim prijateljskim vezama sa Srbijom i na poštovanju izuzetne žrtve srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Istovremeno izražavamo želju za prevazilaženjem nerazumevanja iz 1999. godine - navode u Jelisejskoj palati.

Kada je reč o Kosovu, izvori iz sedišta šefa francuske države naglašavaju važnost toga što je predsednik Vučić više puta potvrdio želju da se dijalog nastavi i ističu nerazumevanje za stoprocentne takse koje je uvela Priština i koje - treba da se ukinu.

Pročitajte još - VUČIĆ I MAKRON ĆE SE OBRATITI NA KALEMEGDANU: Ključne poruke kraj spomenika

U Jelisejskoj palati ističu i da predsednik Makron u Beograd dolazi s porukom da je Srbiji mesto u EU i da Francuska podržava evropske integracije naše zemlje. Preciziran je stav da proces proširenja i unutrašnja reforma EU treba da teku paralelno, što je pozicija koju zastupa i Berlin. Pariz će istovremeno od Evropske komisije zatražiti izradu nove strategije o proširenju koja bi trebalo da obuhvati realnost evropske perspektive i očekivanja, s jedne strane, i zahtevnosti u konkretnom sprovođenju reformi, sa druge.


U Parizu mnogo očekuju od ove posete u pravcu jačanja bilateralnih odnosa, ističući istovremeno da to nije zamena za evropski put. Kada je reč o odnosima Srbije i Rusije, u Parizu naglašavaju da u potpunosti razumeju postojanje ovih tradicionalno jakih veza.


- I Francuska nastoji da obnovi veze s Moskvom. Nema razloga da nam to smeta. U regionu su sve prisutnije i Kina i Turska, ali mi ne gledamo kako to da smanjimo, već kako da ojačamo naše prisustvo - ističu izvori u Jelisejskoj palati.