KANCELARIJA visokog predstavnika u BiH, predstavništvo EU u ovoj zemlji, kao i OEBS, tražili su da se ispitaju navodi da bezbednosna agencija BiH prisluškuje novinare i urednike "Novosti", kao i još devet medijskih kuća. Oni su istakli da je reč o uznemirujućim informacijama.

Da se prisluškuju mediji u regionu, koje bošnjačko rukovodstvo i SDA vide kao svoje protivnike, izneo je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je, navodeći delovodni broj dokumenta OBA, rekao da su, od 14. aprila, na "obaveštajne mere" stavljeni "Večernje novosti", "Kurir", "Informer", "Večernji list", "Nacional", "Dnevni list", RTRS, poskok.info, dnevno.ba i "Dnevni avaz".

Izvori "Novosti" iz političkih i obaveštajnih krugova u BiH kažu da je cilj čitave akcije trebalo da bude prikupljanje informacija i pripremanje terena za diskreditaciju i ucenjivanje novinara, za koje je ocenjeno da su bliski Dodiku, ali i lideru HDZ u BiH Draganu Čoviću. Na taj način, ocenjuju naši izvori, lider Bošnjaka Bakir Izetbegović nameravao je da oslabi pozicije Dodika i Čovića u procesu formiranja Saveta ministara BiH.

U tom kontekstu, nije iznenađujuće ćutanje Izetbegovića u vezi sa akcijom OBA, ali i nereagovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje je, takođe, u velikoj meri pod kontrolom SDA.

Pročitajte još - Ucenama hteli da ućutkaju "Novosti"

Staša Košarac, predsedavajući Kluba SNSD u Parlamentu BiH, kaže da Izetbegović suvereno kontroliše zajedničke institucije, među kojima je i OBA:

- On ne želi da dođe do formiranja zajedničkih institucija na osnovu izbornih rezultata i drži BiH u blokadi već devet meseci. OBA već godinama radi bez parlamentarnog nadzora, što je ključni problem.

Foto Z.Jovanović

Košarac kaže da je nedopustivo da postoji odluka OBA da se prate mediji:

- To je nezakonito, ali nažalost nemamo mehanizme nadzora nad OBA. Jedan od prvih poteza SNSD, kada se formiraju zajedničke institucije BiH, biće uspostavljanje nadzora nad radom te agencije. Ona je sada pod potpunom kontrolom Izetbegovića. To je agencija SDA. Formiranje Komisije za nadzor nad radom OBA biće prioritet SNSD, kako bi se konačno stalo na kraj samovolji u radu ove agencije koja nanosi veliku štetu Republici Srpskoj, ali i susednim zemljama.

Glavni i odgovorni urednik "Dnevnog lista" Dario Lukić rekao je da nije video dokaze o prisluškivanju, ali da je to, ako je tačno, katastrofa za svako društvo:

- S obzirom na to u kakvoj državi živimo, ne bi mi bilo čudno da sve to jeste tačno, da prisluškuju i nas i naše porodice i redakcije.

Pročitajte još - DODIK IZNEO ŠOKANTNE PODATKE: Sarajevska Obaveštajno-bezbednosna agencija prati i "Novosti"

U OBA su odbacili tvrdnje da prate i prisluškuju određene medije:

- To što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao da se određeni mediji prate kako bi se neki ljudi satanizovali, samo je izvod iz "pres klipinga" koji radi svaka ozbiljna institucija, a koji je njemu neko nakaradno protumačio. Reč je o izveštajima medija, koji se odnose na određene stvari iz oblasti bezbednosti, i nije reč ni o kakvom obaveštajnom praćenju određenih medija - poručili su iz OBA.

Milorad Dodik

Afera sa prisluškivanjem medija samo je nastavak čitavog niza sličnih skandala u čijem je središtu obaveštajno praćenje pojedinaca i institucija koje SDA i Bakir Izetbegović vide kao svoje protivnike. Na meti prisluškivanja, prema informacijama "Novosti", o kojima smo pisali u nekoliko navrata, bio je i predsednik RS Milorad Dodik, a preko komunikacije sa njim i predstavnici vlasti Srbije, među kojima i predsednik Aleksandar Vučić. Dokaze o prisluškivanju srpskih funkcionera pre nekoliko meseci, tadašnjem predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću predočio je predsednik Vučić. Takođe, Dodik je o tome govorio nekoliko puta, a upozoravao je i na delovanje britanske tajne službe, za koju se spekulisalo da pruža logističku podršku OBA u praćenju funkcionera RS, u sklopu borbe protiv uticaja Moskve.

Bakir Izetbegović, foto P.Mitić

"VEČERNjI": KAŽNjAVANjE ODGOVORNIH

AFERA prisluškivanja u BiH nije naišla na medijski odjek u Hrvatskoj, bez obzira na to što se spominje i zagrebački "Večernji list" kao jedna od meta prisluškivanja. Glavni urednik "Večernjeg" u BiH Jozo Pavković najavio je da će zatražiti zaštitu međunarodnih medijskih udruženja i kažnjavanje svih koja su učestvovali u prisluškivanju.

Većina hrvatskih medija objavila je informacije o aferi koja potresa BiH, ali bez posebnog zanimanja za detalje.

(J. K.)

ZANIMAJU IH MEDIJI, A NE PRAVE PRETNjE

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da poslednja dešavanja u vezi sa prisluškivanjem urušavaju poverenje u rad Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH.

Ona ističe da nije saglasna sa bilo kakvim merama koje izlaze iz okvira zakona - da se pišu, propisuju, potpisuju kojekakvi nalozi, da se prisluškuju politički protivnici, predstavnici medija ili svako ko bi mogao da bude samo na taj način interesantan, a ne prisluškuju se oni koji predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju po građane, imovinu, poredak...

Cvijanovićeva je rekla da su, očigledno, prioritet mediji i političari iz neke druge strukture:

- Postoji mnogo pokazatelja koji ukazuju na to da, zapravo, mi nikada nismo dobili neku relevantnu informaciju kao institucija Republike Srpske, ali jesmo neke druge koje se odnose upravo na ovakve aktivnosti.