PREDSEDNIK tzv. Kosova Hašim Tači je komentarišući zaključke Saveta o opštim pitanjima EU rekao da se mora zaustaviti stagnacija i izolacija kosovskih građana, prenosi RTK 2.

Hašim Tači je na Fejsbuku napisao da je sa zaabrinutošću pročitao razočaravajuće zaključke Saveta Evropske unije za opšta pitanja.

"Jasno je da su unutrašnja previranja zamaglila viziju EU, koja nije uspela da prevaziđe protekcionistički instinkt i zanemarivanje čitavog regiona, posebno Kosova. Mi nismo krivi za unutrašnje probleme EU, niti predstavljamo rizik za EU. Prema tome, ne možemo se kvalifikovati kao krivi za smanjenje uloge EU u regionu i na Kosovu zbog njenih stalnih neuspeha", napisao je Tači.

PROČITAJTE JOŠ - Tači otkriva šta ga je iznenadilo na susretu u Berlinu

Dodaje da je Kosovo očekivalo samo pozitivno reagovanje za kraj neprevedne izolacije naroda Kosova. "Nažalost, EU tretira Kosovo drugačije u poređenju sa drugim zemljama, a ta nepravda ne prolazi nezapaženo. Ali, ne prolazi nezapaženo ni konstruktivna posvećenost naših državnih institucija u koordinaciji strateških ciljeva u interesu zemlje", napisao je kosovski prerdsednik, prenosi RTK 2.

Pozvao je institucionalne lidere i lidere parlamentarnih političkih stranaka da razmisle o teškoj situaciji sa kojom se Kosovo suočava u ostvarivanju mogućnosti za članstvo u EU i NATO.

"Izolacija i stagnacija moraju da se zaustave. Građani Republike Kosova zaslužuju razvoj i integraciju Kosova u evroatlantske strukture", zaključio je Tači na kraju posta.