MESTO za dogovor između vlasti i opozicije je parlament. O konsenzusu oko ključnih stvari za državu ne može se razgovarati ispod šatora ili na "Tviteru". Odluka opozicije je da budu tamo, a ne u Skupštini i time su jasno pokazali ko je danas u Srbiji ne samo protiv konsenzusa, već i protiv bilo kakvog ozbiljnog razgovora.

Ovako, na pitanje o tome da li je moguć makar minimalni konsenzus oko najvažnijih političkih pitanja između vladajućih stranaka i njihovih protivnika, odgovara Milenko Jovanov, potpredsednik SNS. On smatra da bojkot opozicije neće umanjiti legitimitet rasprave o Kosovu i Metohiji, koja počinje danas u Narodnoj skupštini:

- Oni koji su tražili raspravu o Kosmetu, sada su od nje pobegli pod šator - kaže Jovanov. - Nemaju nikakvu politiku, već samo parole. A u ozbiljnoj raspravi sa ozbiljnim sagovornikom opremljeni samo parolama - nemate šta da tražite. Njihovo bežanje govori da taj Đilasov, Jeremićev i Obradovićev savez nema odgovor ni na jedno pitanje od značaja za državu i građane. Njihova najveća briga je ko bi umesto naroda, koji ih neće, mogao da ih dovede na vlast. Kada bi se vodila rasprava kako se na račune privatnih firmi prebacuje 500.000 evra budžetskih para, ili kako se sa belosvetskim hohštaplerima dogovaraju mutni poslovi, siguran sam da bi lideri tog saveza imali šta da kažu iz ličnih iskustava i dostignuća.

PROČITAJTE JOŠ - Jovanov: Pored blokada SzS sada i otvoreno preti ljudima

* Da li će posle sednice parlamenta o KiM, država izaći sa konkretnim planom o rešavanju nacionalnog pitanja?

- Izveštaji Kancelarije za KiM i predsednika Republike će u velikoj meri prikazati pravo stanje na Kosmetu, poziciju Srbije, kao i moguće šanse koje nam se ukazuju, ali i pretnje koje se nad nama nadvijaju. Naša pozicija je jasna - ni kao država, ni kao narod ne možemo da prihvatimo da iz razgovora o KiM izađemo kao poražena i ponižena strana. Ipak, pričati o konkretnim rešenjima dok su na snazi anticivilizacijske takse od 100 odsto nije ni potrebno, ni ozbiljno.

VUČIĆ ĆE PRESEĆI * DA li je SNS doneo definitivnu odluku da izbori budu na proleće sledeće godine? - Odgovor ćemo dobiti u narednim danima. I Predsedništvo i Glavni odbor stranke ovlastili su predsednika Vučića da donese odluku vezanu za izbore, uvereni i poučeni iskustvom da će biti u interesu Srbije i njene borbe za KiM, investicije i druga važna pitanja.

* Da li SNS nastavlja obračun sa lokalnim funkcionerima koji zloupotrebljavaju svoj položaj?

- Od dolaska SNS na vlast, u društvu je promenjen pristup prema kadrovima za koje se sumnja da su se ogrešili o zakon. Ne primenjuje se više staro pravilo "jeste bitanga, ali je naša bitanga". Svako odgovara za svoje postupke i članska karta nikome ne može da pruži alibi. Podržavam takav pristup, jer ni poštenje, ni marljivost, ni posvećenost Vučića nisu kijavica, pa da mogu da se prenesu boravkom sa njim u istoj stranci. Svako svojim radom mora da pokaže da je dostojan onoga što je zahvaljujući Vučićevom imenu, i preko njegovih leđa, dobio.

PROČITAJTE JOŠ - Jeremić protestima priziva strance