VAŠINGTON i Berlin nedeljama vrše ogroman pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd na neki način odobrovolji Albance, kako bi oni ukinuli takse na srpsku robu i vratili se za pregovarački sto - saznaju "Novosti".

Pročitajte još - Dačić: Vučić i Putin 26. aprila u Pekingu; Lavrov o KiM: Nastaviće se pritisci na Srbiju


Među predlozima za znak "dobre volje", koji neformalnim diplomatskim kanalima stižu do srpskog državnog vrha je i zahtev da obustavimo uspešno lobiranje čiji je rezultat to što je 13 država povuklo priznavanje nelegalno proglašene kosovske nezavisnosti?!

Ovakve poruke, međutim, kao i adhok susreti srpskih i albanskih lidera, poput predstojećeg u Berlinu, 29. aprila, samo su "dimna zavesa" za ono što velike zapadne sile, pokrovitelji Prištine, od nas očekuju: da bespogovorno, makar i indirektno, priznamo nezavisnost Kosova.

Na sve argumente srpske strane da Albanci nisu ispunili ni jednu tačku iz Briselskog sporazuma, kao i da bi trebalo da oni povuku prvi korak i ukinu takse, uglavnom stiže arogantan odgovor: "Kada će Srbi da razumeju da je točak istorije otišao u drugom smeru i da se ne može vratiti."

U okviru ove opasne igre koja očigledno ima za cilj da se Beograd okrivi za pat poziciju u dijalogu ili u najmanju ruku da se kaže kako su obe strane krive, jeste i puštanje informacija o planu o dvostrukom suverenitetu na KiM, koji će navodno nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron ponuditi Beogradu i Prištini.

Prema našim informacijama, ovakav "papir" ne postoji, a predsednik Vučić u nekoliko navrata je jasno poručio da neće podleći pritiscima da se vrati za pregovarački sto pre ukidanja taksa. Pre odlaska u Berlin, on će imati značajne razgovore sa liderima Kine i Rusije, dveju zemalja koje snažno stoje u odbrani naših interesa u Savetu bezbednosti UN. Vučić će sa Vladimirom Putinom razgovarati 26. aprila na marginama samita "Pojas i put" u Pekingu, gde ga takođe očekuje i susret sa Si Đinpingom.

Pročitajte još - KOSOVSKI MEDIJI: Nemačka i Francuska nude dupli suverenitet kao rešenje

I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je u sredu da očekuje nastavak pritisaka SAD na Beograd da prizna Kosovo, jer je, pre svega, "aktuelna američka administracija obuzeta težnjom da postigne što više spoljnopolitičkih uspeha za kratko vreme pre sledećih izbora". On je potvrdio da Moskva insistira na realizaciji Rezolucije 1244 SB UN, koja podrazumeva direktan dijalog Beograda i Prištine i poštovanje celovitosti Srbije:

- Više puta smo isticali da ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji. I tačka. Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za sprovođenje Rezolucije SB i nateraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku. Rusija neće dozvoliti da Savet bezbednosti promeni mandat UN na Kosovu.

Lavrov se u sredu u Moskvi sreo sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem, koji je poručio da Srbija nije sposobna da zaštiti svoje državne interese bez pomoći Ruske Federacije:

- Nećemo povlačiti nikakve poteze, ako se govori o trajnom rešenju Kosova, bez konsultacija sa Rusijom. Takođe, naš stav je jasan - kad Priština ukine takse, onda može da se nastavi dijalog.

Komentarišući navode o ideji dvostrukog suvereniteta, Dačić je rekao da su to samo pretpostavke:

- To je ono što se očekuje da će Merkelova da predloži - da na severu Kosova postoji tzv. dvostruki suverenitet, i Kosova i Srbije. Ali ne znam da li igde na svetu postoji takvo rešenje.

Lavrov je dodao i da Zapad, kada je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet.

"STANDARD": "SAHRANA" PLANA O RAZMENI

CILj predstojeće regionalne konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu je da se "sahrani" plan o razmeni teritorija, tvrdi bečki dnevnik "Standard":

- Kancelarka Merkel namerava da predloži specijalni status za sever Kosova. To je utemeljeno i u ideji Zajednice srpskih opština, čije je formiranje dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013, ali do sada nije primenjeno.

FEDERIKA JOŠ POSREDUJE

DIJALOG Beograda i Prištine biće deo konferencije u Berlinu, ali ona nije tu da zameni aktivnosti Evropske službe za spoljne poslove i visoke predstavnice EU. Naš zajednički cilj je da dijalog bude nastavljen - rekao je u sredu izvestilac za Srbiju u EP Dejvid Mekalister. On je naveo da će visoka predstavnica Federika Mogerini (na slici) nastaviti da posreduje u dijalogu, a da će sastanak u Berlinu biti doprinos nastavku razgovora i podrška "dobrom i napornom radu" šefice diplomatije EU i njenog tima u Briselu.

TAČI: NEMA TAJNIH DOGOVORA

PREDSEDNIK privremenih prištinskih institucija Hašim Tači (na slici) negirao je u sredu da će u Berlinu biti potpisan bilo kakav sporazum ili nacrt sporazuma Beograda i Prištine.

- Na kraju skupa trebalo bi da bude potpisana zajednička izjava kojom će biti potvrđena evropska perspektiva Kosova i Srbije - napisao je Tači na "Fejsbuku".

Istovremeno, reagujući na Vučićevu najavu da će oko Đurđevdana biti poznat odgovor Beograda Prištini povodom taksa, Ramuš Haradinaj je rekao da umesto ultimatuma i pretnji, Srbija donese odluku o uzajamnom priznavanju.