SKUPŠTINA opštine Grocka u sredu je usvojila ostavku predsednika Opštine Dragoljuba Simonovića protiv koga je Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu i zatražilo kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je podstrekivao tri osobe da zapale kuću novinara Milana Jovanovića.

Na istoj sednici za novu predsednicu Opštine izabrana je dosadašnja Simonovićeva zamenica Živadinka Avramović, dok će njen zamenik biti Rade Ivetić.


Pročitajte još: "NOVOSTI" SAZNAJU: Traže osam godina zatvora za Simonovića

Nova predsednica Opštine rekla je da su građani bili zadovoljni radom njenog prethodnika, i da je "što se tog dela tiče, njegov posao bio na zavidnom nivou".

S druge strane, Jovanović je za "Novosti" izjavio da ne oseća zadovoljstvo zbog smene Simonovića:

- Ovo je gorka pobeda. Da je tužilaštvo radilo svoj posao u vreme kada smo pisali o nedelima Simonovića, on bio odavno bio smenjen i krivično gonjen, a ja ne bih bio beskućnik.


Pročitajte još:Jovanović: Napadače snimile kamere sa komšijske kuće

Nekoliko desetina pristalica opozicionog Saveza za Srbiju, kao i vladajuće SNS, okupilo se ispred lokalnog parlamenta uoči početka zasedanja. Simpatizeri naprednjaka dovikivali su okuljenim opozicionarima: "Bežite kući, lopovi", "Ovo je naša Grocka", "Boško, fašisto", "Đilasu, lopove". Pristalice SzS uzvratile su sa: "Kako vas nije sramota, kuću su zapalili".Među okupljenim opozicionarima bili su lideri SzS Boško Obradović, Zoran Lutovac, Nikola Jovanović, kao i novinar Milan Jovanović. Tokom protesta ispred Opštine nije bilo nijednog uniformisanog pripadnika policije.

Komentarišući skupove ispred Opštine Grocka, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković saopštio je da "nasilnici i siledžije iz SzS, po nalogu Đilasa, Jeremića i Obradovića, ponovo traže i izazivaju nasilje".
KAZNA ZBOG PRETNjI

STEVO Čubrić (70), iz Nove Pazove, priznao je da je pisao preteća pisma zaposlenima na Televiziji N1 i predsedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću i zaključio sporazum o priznanju krivice. Na osnovu tog sporazuma, osuđen je na kaznu od osam meseci zatvora, a izrečena mu je mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Tokom postupka je utvrđeno da je Čubrić "bitno smanjeno uračunljiv".
PROTEST STUDENATA ISPRED RTS

DEO studenata Beogradskog univerziteta protestovao je u sredu ispred RTS, poručivši da traže slobodu medija.

- Omladina jeste Srbija. Mi smo snaga naroda, sposobni da uvedemo korenite promene, zato nas zastrašuju - rekla je Ana Knežević, studentkinja Fizičkog fakulteta, navodeći da "vlast hapsi čak i srednjošokolce pokazujući time da pribegava represiji".


Studenti su su pred zgradom RTS-a skandirali "Nije srpski ćutati" i "RTS-SNS". Skup je završen uz najavu da za dan studenata planiraju veliki protest.