PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić osudio je u četvrtak napad na novinara portala "Žig info" iz Grocke Milana Jovanovića i njegovu imovinu i naveo da očekuje da će tužilaštvo i policija pronaći počinioce tog krivičnog dela.

- Srbija ima snage i obračunaće se sa nasilnicima bez obzira na to ko su ili na kojoj strani političkog spektra se nalaze - naglasio je Vučić.

I Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, takođe je osudio napad na novinara i rekao da je, sasvim izvesno, požar u kući Milana Jovanovića - namerno izazvan.

- Imamo još neke činjenice koje su nam poznate i proveravamo ih - rekao je Stefanović, objasnivši da je policija uzela izjavu od Jovanovića i naveo da je istraga u toku, zbog čega ne može da otkriva puno detalja.

Ministar kaže i da će u toku dana biti saslušane neke osobe po zahtevu tužilaštva, kao i neke na koje policija sumnja.

- Moramo brzo naći počinioce i tako pokazati snagu i odlučnost države - kaže Stefanović.

Nepoznate osobe su u noći između utorka i srede ubacile Molotovljev koktel u garažu i kuću novinara Milana Jovanovića, u Ulici grobljanskoj u beogradskom naselju Vrčin. Tom prilikom, u potpunosti su izgoreli garaža i "mercedes" koji je u njoj bio parkiran, kao i prizemlje porodične kuće, a vatra je zahvatila i deo sprata. U požaru, srećom, niko nije stradao, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta.

U trenutku kada je izbio požar, za koji novinar tvrdi da je podmetnut i da je "osveta" određenih funkcionera iz Opštine Grocka koje je više puta "prozivao" za razne malverzacije na portalu "Žig info", u kući su bili samo Jovanović i njegova supruga Jelena. On je spavao, a žena je gledala TV i tako, srećom, na vreme reagovala kada je ugledala vatru i osetila dim, pa je spasla muža sigurne smrti.

Supružnici su se, istina, nagutali dima, zbog čega im je na licu mesta, a novinaru i u bolnici, ukazana lekarska pomoć. S obzirom na to da su, gotovo u potpunosti ostali bez imovine koju su, kako kažu, sticali decenijama, zasad su zbrinuti kod komšija, gde spavaju i jedu.

Jovanović tvrdi da su napadače snimile sigurnosne kamere sa komšijske kuće, što bi moglo da olakša policiji u njihovoj identifikaciji i hapšenju, tim pre jer su iste osobe, kako se sumnja, ispred kuće novinara u Vrčinu, pucale iz vatrenog oružja, što dokazuje pronađena čaura ispred garaže.


ISTRAŽITI PRETNjE BARBARI

O PRETNjAMA upućenim novinarki Studija B Barbari Životić, ministar Nebojša Stefanović je rekao da će, kao i u slučaju napada na Jovanovića, policija i tužilaštvo sve istražiti.

- Zalažem se za pooštravanje sankcija za sve koji koriste fizičko nasilje. Nema razlike u tome da li se nekom ne sviđa kako izveštava neki novinar, pa je onda prihvatljiva pretnja silovanjem ili smrću, a da to prema nekim drugima nije prihvatljivo - objasnio je ministar.— Aleksandar Vučić (@avucic) December 13, 2018