SRBIJA u toku ove godine želi da pomogne projekte u svakoj opštini u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji BiH, ukoliko dobije zahteve, pa i u opštinama koje nisu većinski srpske.

Ovo je u utorak najavio predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, navodeći da će se finansirati projekti poput rekonstrukcije domova zdravlja i škola, domova za starija lica, izgradnja vrtića, mokrih čvorova, omladinskih kampova, dnevnih centara za decu sa poteškoćama u razvoju, ambulante, sportske dvorane... Među opštinama u kojima će se izvoditi radovi su Dubica, Gradiška, Prnjavor, Banjaluka, Kneževo, Šipovo, Teslić, Doboj, Brod, Šamac, Obudovac, Pelagić, Bijeljina, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Trnovo, Istočno Sarajevo, Pale... Srbija će, prema rečima predsednika, uložiti oko 8,5 miliona evra u ove projekte, što će zajedno sa ranijim izdvajanjima iznositi ukupno oko 32 miliona evra bespovratnih sredstava.

PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ I DODIK SE OBRATILI JAVNOSTI: Neće Tramp "slomiti kičmu" Albancima, neće ni Putin...

- Nadam se da ću uskoro moći da odem u Banjaluku da razgovaram sa malim privrednicima i sa svima koji počinju posao, da ukažemo koliko Srbija želi da pomogne. Srbija je spremna i da kroz subvencije podstakne stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo u RS, a od Vlade RS zavisi na koji način će to biti učinjeno - rekao je Vučić.

Dodik je ocenio da Srbija i RS u poslednjih nekoliko godina najbliže sarađuju i naveo je da bi voleo da se u sve 62 opštine u RS ostvari po neki projekat.

GRANICA

GOVOREĆI o nerešenom pitanju granice između BiH i Srbije, Dodik je rekao da Bošnjaci imaju "neke svoje pristupe". On je rekao da je za njega prihvatljivo ranije predloženo rešenje.