OSTAVKA Milutina Jeličića Jutke na mesto predsednika opštine Brus zvanično je u četvrtak pre podne stigla do skupštinske službe, ali se grupa meštanki okupila nekoliko sati kasnije kako bi javno pokazale da se s tim ne slažu. O skupu podrške, čije učesnice govore da je to spontani izlazak na ulicu, danima se govorilo u ovoj potkopaoničoj opštini, čiji je sada već odlazeći predsednik godinu dana u žiži zbog optužbi za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje.

Okupljene Brusjanke optužile su medije da vode neosnovanu hajku protiv predsednika opštine, za koga, između ostalog, kažu da je zaslužan za "procvat opštine", navode da su zahvaljujući njemu izgrađene ulice, renovirane škole, bolnica, bazen...

Pročitajte još - Jutkina ostavka stigla do Skupštine (FOTO)

Tvrde da među njima nema samo zaposlenih u javnom sektoru, da bi ih bilo više da nije radno vreme, da ih niko nije uslovljavao da dođu, zvao porukama.

MARIJA LUKIĆ: KORAK SMO BLIŽE PRAVDI KORAK smo bliži pravdi, ali on mora krivično da odgovara, ovo nije pobeda - kaže, za "Novosti", Marija Lukić, oštećena u slučaju koji se vodi protiv Jutke i o kojoj se na skupu podrške Jutki ružno govorilo. - Tek kada bude osuđen, za šta postoje dokazi u vidu priznanja kroz niz poruka, tada ću biti zadovoljna. Ceo njegov aparat je još tu, pritisak na mene je ogroman, ali nadam se da će se sve završiti kako treba i kako zakon nalaže. Molim da se proces ne politizuje, kao što je krenulo. U vreme podnošenja prijave čak sam bila član SNS.

- On je divan čovek, roditelj, muž, pomaže bolesnima i njega ćemo ponovo da izaberemo za predsednika - kaže, za "Novosti", Dušica Miljojković, koja tvrdi da Jutka nije organizovao sebi skup podrške, već da su to htele same. - Sramota da po svim novinama piše da je on napasnik, treba valjda da se dokaže.

Meštanke kažu da nije slučajno što je Jutka vodio opštinu u dva mandata (2000-2008) i bio u dva navrata i narodni poslanik, kao i da je već skoro četiri godine opet na čelu Brusa.

- Kad samo pročitam sve što se piše, suludo je dirati i njegovu porodicu, znam tu decu od detinjstva - kaže Vera Bašić.

Taman kada se pomislilo da će okupljanje žena ispred opštine biti završeno, nastupila je euforija zbog dolaska Milutina Jeličića. Pozdravljen je aplauzima, povicima podrške kod ulaza u opštinsku zgradu, ali i prekoputa ulice, gde je takođe bilo okupljanja, ali i pripadnka "jačeg" pola. Posle izvesnog vremena, okupljenima se pridružila i Jutkina supruga, Ljiljana Jeličić.

U Skupštini navode da će se sednica lokalnog parlamenta, na kojoj treba da se verifikuje ostavka, zakazati narednih dana, nakon konsultacija sa odbornicima.

Inače, sudski proces protiv Jutke nastavlja se 10. aprila. Posle dva odlaganja, glavni pretres održan je 5. februara pred Osnovnim sudom u Brusu. Jeličić je naznačio da se neće izjašnjavati dok traje postupak.

Foto S. Babović