Da je poseta ruskog predsednika Vladimira Putina došla u veoma važnom trenutku, potvrdio je danas i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je naglasio da je Putin još jednom ponovio da će podržati sve što je dobro za Srbiju i što Srbija misli da je dobro. Poseta ruske delegacije je bila propraćena velikom srdačnošću, jer Srbija, kaže Dačić, s Rusijom nema otvorenih pitanja.

- Osnovna nit je veliko prijateljstvo koje postoji, ne istorijskog karaktera o vekovnom prijateljstvu, već prijateljstvo koje se dokazuje na delu, političkom i ekonomskom planu. Imamo dobre rezultate u prethodnom periodu, u ekonomiji može i bolje. U političkom delu nije bilo velike razlike između onog što je bilo otvoreno rečeno i što je rečeno iza zatvorenih vrata. To je puna podrška Srbiji. I Putin i Lavrov su do detalja upoznati sa situacijom - naveo je Dačić.

PROČITAJTE I: Ivica Dačić: Uvežbavam "Kaljinku" za Putina

Opcija je, kako kaže, da se dijalog nastavi ako dođe do ukidanja kosovskih taksa na robu iz centralne Srbije, a laž je da se ne vrši pritisak na Prištinu:

- SAD vrše pritisak. Laž je da nema zahteva. Stejt department je zvanično saopštio njihovom tzv. ambasadoru Flori Čitaku u Vašingtonu šta je njihov stav - ukidanje taksa. Oni neće dozvoliti da Priština bude prepreka postizanju dogovora i snosiće posledice zbog toga.

Naveo je i da je Lavrov, po Putinovom nalogu, uoči posete Beogradu poslao pismo šefici diplomatije EU Federiki Mogerini u kome je zatražio da ga informiše dokle je stigao dijalog Beograda i Prištine.

- Ona mu je odgovorila dan pre njihove posete Beogradu, ništa u suštini nije rekla. Ali je rekla da će taj dogovor, ako bude postignut, morati da verifikuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - rekao je Dačić i dodao da će konačni sporazum Beograda i Prištine morati da bude neka rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja će predstavljati novu u odnosu na Rezoluciju 1244.