ШЕФ дипломатије Ивица Дачић упамтиће одлазећу годину бар по два "рекорда": број земаља које су повукле признавање Косова порастао је на 12 и пробио је границу од милион километара које је прешао у мандату министра спољних послова, обилазећи најутицајније, али и најудаљеније државе света у борби за српске националне интересе.

Док неколико дана уочи уласка у 2019. разговарамо у његовом кабинету, у ком влада "креативни хаос" од документације, али и где је прегршт празничних поклона које је добио од колега из иностранства, Дачић сумира протеклу годину: ишао је у 44 посете и угостио 29 светских званичника, а у дипломатском тефтеру убележио је тачно 1.024.338 пређених километара, што значи да је као министар чак 80 пута обишао планету. И од 2019, у којој ће, иначе, обележити чак три деценије бављења политиком, очекује много.

Најављује и нова повлачења признавања Косова, али не жели да открива о којим земљама је реч. Уверен је да ће број оних који подржавају Приштину пасти испод 100. На питање шта би за Нову годину поклонио Беџету Пацолију, каже:

- Можда управо колекцију дипломатских нота којима нас 12 држава обавештава да повлаче признавање Косова. Он сваки пут говори да је реч о нашој измишљотини, па да у нову годину уђе мало боље припремљен за нове ноте са сличним садржајем.

Признаје да неће одустати од, како му критичари замерају, "сонг дипломатије", а уколико буде прилике да запева руском председнику Владимиру Путину, који стиже у посету 17. јануара, већ има спреман репертоар:

- Посете председника Путина су углавном кратке и нема много прилика за неку опуштенију атмосферу. Иначе, и он воли да пева, а мој избор би био, по мени најлепша руска песма "Подмосковске вечери" и, наравно, "Каљинка".


ПРОЧИТАЈТЕ И: Дачић у Витлејему, честитао празник грађанима


Дачић каже да је чувена "Каљинка" обавезни део његовог "дипломатског репертоара", да је ту песму певао не само Русима, већ и многим Европљанима и Американцима и да су сви уживали и аплаудирали.

Фото Драган Миловановић

- Гостима волим да отпевам и "Санта Лучију" и "Ми му тимонис", грчку песму која говори о љубави српског војника и Гркиње. Неко је преводи "Не плачите очи моје".

Открива да се његов неуобичајени дипломатски стил прочуо надалеко, па су га тако домаћини у Вијетнаму дочекали с једном од његових омиљених песама - "Миљацка":

ЕГЗОТИКА Дар из Африке

- Иначе, јело које су у једном вијетнамском ресторану спремили само за мене, од тада је на сталном менију и зове се "министров ручак". Када неког угостите добро, покажете му сву пажњу, то се цени и много пута узврати. Тако је, на пример, министар из Бурундија инсистирао да ме угости у својој кући, где је храну лично припремала његова мајка. Послужили су ме похованим бананама и камиљим месом.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Путин одликовао заслужне странце, међу њима и Дачића


У афричким земљама имао је прилике да буде послужен најегзотичнијом храном, од крокодиловог до зебриног меса, чији, признаје, није љубитељ:

- Зато у авиону увек имам знатне количине чипса, ако негде останем гладан - каже кроз осмех Дачић.

Прича и да му од колега из иностранства највише "лежи" руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, али додаје и да је у свакодневном контакту са министрима спољних послова разних држава и да са многима од њих има пријатељски однос:

- Негујем та пријатељства, јер знам да су добри лични контакти неопходни у послу који обављам, а понекад могу да буду и пресудни.

За разлику од великих очекивања у повлачењу признавања, Дачић није толики оптимиста када је реч о постизању решења за косовски чвор у 2019.

- Ја сам први који би волео да дођемо до решења, али данас нико не може да тврди да ћемо га имати у години пред нама. Бриселски дијалог већ месецима је заустављен, али то не значи да се решење не тражи, да нема комуникације. За нас је важно да смо потпуно укључени у све разговоре, да ништа не пролази мимо нас и да ништа не може бити договорено без Србије. Такву позицију нисмо имали до пре пет-шест година, за то смо се изборили.

Према Дачићевим речима, није било никаквог захтева за промену формата преговора или учесника у дијалогу. Тврди да Србија нема ништа против ангажмана САД, јер је њихов утицај огроман и у коначном решењу немогуће је заобићи Америку, нити Београд то жели. Али Србија би волела да види и учешће других великих сила у овом процесу, пре свега Русије и Кине.

- Ако се говори о томе да смо ушли у финалну фазу и да ће се она одвијати током идуће године, ја само са сигурношћу могу да кажем да ће се Србија питати око сваког решења и да ће се борити за своје интересе.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Ивица Дачић за “Новости”: Шојгуу редовно шаљем дуњевачу и пелинковац


На питање ко су нам најискренији пријатељи у ЕУ, а ко стално игра "прљаво", Дачић каже:

- Шпанија, Грчка, Румунија, Кипар и Словачка дају велику подршку Србији да заштити свој најважнији интерес, и ми их зато сматрамо великим пријатељима. Наравно, разговарамо и блиски смо и са осталим чланицама ЕУ, желимо да са свима имамо отворен однос и да нас уважавају као озбиљну, демократску земљу, која има своје интересе за које се упорно бори.

И поред често нефер односа ЕУ према нама, Дачић каже да никад није дошао у ситуацију да, рецимо, Вучићу каже - Мислим да је сад доста, ЕУ више не треба да буде наш кључни спољнополитички циљ:

- Ништа се ту није променило, дубоко верујемо да Србија треба да постане чланица ЕУ зато што ту припадамо и географски и културно, и политички и економски. ЕУ јесте у кризи, али она се неће распасти, нити ће престати да буде пожељно место за живот. Ма колико да смо љути на ЕУ, на то што често нема слуха за наше проблеме, као што је на пример случај са приштинским таксама на робу из централне Србије, она је и даље наш циљ.

КУРЦ ПРОШАО ГОРЕ ОД ШТРАХЕА

ВЕЛИКУ буру подигле су Дачићеви коментари о политици аустријског канцелара Себастијана Курца и вицеканцелара Хајнца Кристијана Штрахеа када се гласало о чланству Приштине у Интерполу:

- Чуо сам да је Штрахе коментарисао да је боље прошао него Себастијан у мојим критикама. Нисам се срео са Штрахеом, али будите без бриге, кад се видимо, поновићу му оно што сам већ јавно поручио, а то је да је преварио и Србију и Србе у Аустрији када је најпре обећао да ће бити против уласка Косова у Инерпол, а онда су учинили супротно.

БАКЛАВЕ ОД ЕРДОГАНА

ИЗ гомиле поклона који су "окупирали" његов кабинет, Дачић издваја једну кутију:

- Ово су баклаве из Турске. Када сам се једном приликом видео са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, пожалио сам се, у шали, да сам усред Турске а нико да ме послужи баклавама. И од тада ми сваке године стижу на кабинет.