RADIO-televizija Kosova objavila je da srpske službe bezbednosti pripremaju incidente među kosovskim Srbima kako bi okrivile albansku stranu za destabilizaciju regiona.

PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK UPOZORAVA: Ako ovo ne učinimo nema ni tračka nade za nas

Ova tvrdnja objavljena je samo dan nakon teksta "Novosti" o saznanjima srpskih operativaca, koji su kolege iz najvećih svetskih agencija upozorile na upravo suprotno - da albanski obaveštajci sa Kosova uveliko pripremaju teroristički napad na severu pokrajine za koje bi optužili Beograd, kao i da će krenuti sa plasiranjem dezinformacija u medijima.

PROČITAJTE JOŠ - Tači se "posipa pepelom": Hodžaj i Veselji su "krivi" za takse, Haradinaj je samo glasao; 2019. je godina NATO-a na Kosovu

Podsetimo, prema saznanjima naših bezbednjaka, Kosovska obaveštajna agencija pripremila je plan da se na KiM organizuje teroristički napad, a da se zatim podmetnu "dokazi" koji bi atak doveli u direktnu vezu sa državnim vrhom Srbije.

Priprema za akciju počela je pred praznike plasiranjem na internetu informacija o navodnim planovima srpskih obaveštajaca, da bi se sada nastavilo i prenošenjem istog "saznanja" na "državnoj" televiziji. Naše bezbednosne strukture optužuju se da planiraju da, prema odluci Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti "po uzoru na 'slučaj Panda'", izvedu napad na severu KiM. Napominje se da postoje sumnje da je masakr 1998. u pećkom kafiću organizovala srpska državna bezbednost kako bi Albanci bili optuženi za ubistvo šestorice srpskih mladića.

Izvori "Novosti" upozorili su da su vesti koje se plasiraju u kosovskim medijima "prethodnica" opasnog plana koji bi trebalo da izvede mala grupa poverljivih pripadnika KOA, koja više od mesec dana planira i priprema ovu akciju.

Prema scenariju, meta bi trebalo da bude šetalište ili porta nekog od srpskih manastira na veliki praznik, a razmatrala se i mogućnost da se angažuje psihički labilna osoba koja bi realizovala suludi scenario vatrenim oružjem ili eksplozivom u punom restoranu ili autobusu.

Posle napada, prema planu, usledila bi brza reakcija nadležnih kosovskih službi, a bezbednosne agencije "otkrile" bi da je upotrebljeno oružje ili eksploziv koji su doneti iz centralne Srbije. Potom bi bilo objavljeno saopštenje da je srpska tajna služba finansirala i izvela napad kako bi optužila albansku stranu da je nesposobna da zaštiti građane srpske nacionalnosti.

DRECUN: ODGOVARA IM DESTABILIZACIJA

ŠEF skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da, imajući u vidu dezinformacije koje kosovske službe bezbednosti plasiraju da bi se optužio Beograd za ubistvo Ivanovića, postoji mogućnost da se preko tajnih struktura izazove težak incident za koji bi se odgovornost prebacila na srpske vlasti.

- Priština bi to mogla da uradi u momentu koji bi im odgovarao da se izazove veća destabilizacija koja bi sprečila nastavak dijaloga. Na drugoj strani, Srbiji nije u interesu destabilizacija jer ne može da je preokrene u svoju korist.