Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Bratislavi s predsednikom Slovačke Andrejem Kiskom.

Brnabić će sa ministarkom unutrašnjih poslova Slovačke Denisom Sakovom posetiti "Klijent centar" Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke, gde će joj biti predstavljena nova rešenja i iskustva u oblasti elektronske uprave i modernizacije javne administracije, kao i sajber bezbednosti.

Pročitajte još: Brnabić sa Zemanom i Babišem, sporazum o starom klirinškom dugu

Premijerka će završiti posetu Slovačkoj obilaskom izložbe naivnog slikarstva, umetnika slovačke nacionalnosti iz Kovačice, koju će otvoriti zajedno sa slovačkom ministarkom kulture Ljubicom Lašakovom, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je juče boravila u Česškoj gde je razgovarala s predsednikom Milošem Zemanom i premijerom Andrejem Babišom.

Pročitajte još: DAČIĆ U POSETI DOMINIKANSKOJ REPUBLICI: Graditi prijateljske odnose i strateško partnerstvo

PELEGRINI: SLOVAČKA IZRIČITO PROTIV VOJSKE KOSOVA

Premijer Slovačke Peter Pelegrini pozvao je danas u Bratislavi Kosovo da prestane da diže tenzije u regionu protivustavnim koracima kao što je najavljeno formiranje Vojske Kosova i da se po pitanju taksi na srpsku robu vrati principima sporazuma CEFTA.

Pelegrini je, posle razgovora s premijerkom Srbije Anom Brnabić u Bratislavi, naglasio da je i da NATO, čiji je Slovačka član, prema formiranju kosovske vojske ima negativan stav.

"Priština mora da dobije jasan signal da ako nastavi s takvim aktivnostima koje su u raskoraku s međunarodnim pravom, ako takvim aktivnostima nastavi da narušava mir i stabilnost u regionu, da onda ne može da računa da će u budućnosti biti poštovani partner u Evropi. Neizbežno je da jasno pozovemo predstavnike Kosova da odustanu od tog jednostranog, ali pre svega neustavnog koraka", kazao je Pelegrini o planovima za vojsku Kosova.

Slovački premijer je na konferenciji za novinare sa Brnabić upozorio Prištinu da niko u Evropi ne želi da vidi da srpska strana bude prinuđena da reaguje na takve aktivnosti svojom armijom kako bi zaštitila srpske građane na Kosovu.

"Jako mi je žao što izgleda da predstavnici Prištine nemaju interes da se nađe mirno rešenje, već je njihova politika upravo suprotno - da dižu tenzije i eskaliraju situaciju u regionu", kazao je Pelegrini.

Srpska premijerka zahvalila je posle razgovora Slovačkoj, njenim građanima i vladi na dugoročnoj principijelnoj podršci po pitanju Kosova.

"To je za nas izuzetno emotivno pitanje. Srpski narod slovačkom narodu neće zaboraviti taj postojan princip, to što vi nama pomažete na ovaj način i omogućavate da imamo dijalog sa Prištinom oko potencijalno dugoročne normalizacije odnosa", kazala je Ana Brnabić.

Kao i posetu Češkoj u ponedeljak i posetu Slovačkoj je srpska premijerka iskoristila da obavesti premijere obe zemlje koliko zabrinutost izaziva kosovsko uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH i planovi oko kosovske vojske.

"Mi mislimo da je to do sada najveća i direktna pretnja stabilnosti u regionu. Ovo nisu evropske vrednosti. Mi želimo u EU. Ja smatram da je EU mesto gde bi trebalo da bude ceo Zapadni Balkan. Mi verujemo u dijalog i ja zahvaljujem Slovačkoj na podršci i direktno protivljenju vojsci Kosova", kazala je Brnabić.

Premijerka je tokom razgovora sa slovačkim premijerom i na konferenciji za novinare zatražila pomoć Slovačke u Briselu oko taksi na srpsku robu, a Pelegrini je obećao da će Slovačka pokušati kao posrednik i zemlja koja predsedava Višegradskom grupom vrati Prištinu i Beograd za pregovarački sto u skladu sa sporazumom CEFTA.

"Zamrznuti sukob nije dobar, nije alternativa i dugoročno nije koristan ni za koga a jednostrano uvođenje taksi je zamrzlo dijalog i to nije dobro. Slovačka bi trebalo da pokuša da traži rešenje da se poštuje sporazum CEFTA koji trenutno Kosove ne poštuje", rekao je Pelegrini.

Premijerka Srbije dodala je da ne razume stav Prištine oko taksi.

"Ja ne razumem trenutnu poziciju Prištine jer ne mogu da razumem da vi u Evropi u 21. veku imate potpunu zabranu informisanja na maternjem jeziku. Mi svi dolazimo u situaciju da umesto da razgovaramo o šokolama, inovacijama, obrazovanju, startapovima, razgovaramo o oružju i vojsci. Za Srbiju je to neprihvatljivo", rekla je Brnabić.

Posetu Slovačkoj srpska premijerka počela je danas susretom sa slovačkim predsednikom Andrejom Kiskom a nakon glavnih razgovora sa slovačkim premijerom Peterom Pelegrinijem čeka je poseta klijentskom centru slovačkog MUP, zajedno sa ministarskom unustrašnjih poslova Slovačke Denisom Sakovom i otvaranje izložbe naivnog slikarstva iz Kovačice.

SRBIJA SE SPREMA DA VRATI STARI KLIRINŠKI DUG I SLOVAČKOJ

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Bratislavi sa slovačkim premijerom Peterom Pelegrinijem o otplati starog klirinškog duga Srbije Slovačkoj, slično sporazumu potpisanom s Češkom.

"U oblasti ekonomske saradnje izuzetno mi je drago da smo se dogovorili o rešavanju starog duga Srbije prema Slovačkoj. Naša ministarstva rade na tome. Nadam se da ćemo imati priliku za nekoliko meseci da se vidimo sa premijerom Pelegrinijem u Beogradu da potpišemo sporazum o rešavanju klirinškog duga Slovačkoj", kazala je premijerka Brnabić na konferenciji za novinare posle razgovora sa slovačkim premijerom.

Klirinški dug sa Češkom Srbija se juče dogovorila da reši jednom ratom od 9,8 miliona evra, dok će ostatak duga od ukupno 32,8 miliona dolara Češka otpisati tako što ga ;pretvara u svoj ulog u zvaničnu razvojnu pomoć.

Ana Brnabić i Peter Pelegrini dogovorili su se danas i da nastave da jačaju, pored tradicionalnih oblasti ekonomske saradnje, kao što su turizam, energetika i poljoprivreda, gde već ima dosta ulaganja, i oblast inovacionih tehnologija i startap kompanija.

"Razgovarali smo i o pitanju radnika iz Srbije. Ja sam prenela da smo 2017. potpisali protokol između dva ministarstva i da ću ja videti sa našim Ministarstvom rada i Nacionalnom službom za zapošljavanje šta još da uradimo da nemamo više situacije kakve nekada imamo", kazala je Brnabić.

Bez obzira na bolju saradnju o oblasti zaštite radnika iz Srbije u Slovačkoj i dalje nije retko da srpske radnike u Slovačkoj zloupotrebljavaju posredničke agencije, kada ne ispunjavaju zakonske obaveze ni obećanja - radnici ostaju bez para a neki su dovedeni i nelegalno, pa posle povremenih racija slovačke policije i inspekcije rada bivaju privođeni i iz Slovačke deportovani.

"Zahvaljujem na fer i konstruktivnom stavu i poštovanju građana Srbije čak i kada su u Slovačkoj nelegalno", kazala je danas srpska premijerka.

Brnabić je podsetila na dobre pokazatelje i nezaposlenosti u Srbiji koja je spala na 11,3 odsto i na uspešno privlačenje stranih ulaganja koja otvaraju nova radna mesta, ali je upozorila da je Srbiji potrebna stabilnost da se nastavi taj rast i da građani Srbije nemaju više potrebu da odlaze na rad u inostranstvo.

"Zahvaljujući vama Evropska unija je statusno neutralna, zato što je Evropska komisija i vaša vlada i mora da bude statusno neutralna. To onda praktično tera i Prištinu da sedne za sto i da razgovara o normalizaciji i da ima podsticaj da napravi dogovor sa Beogradom koji će omogućiti da mi svi zajedno imamo jednu drugačiju budućnost i da ljudi ostaju. Ne samo u Srbiji nego u celom regionu, jer će za sebe i svoju porodicu videti jedan drugačiji prosperitet", rekla je ona.