Premijerka Ana Brnabić rekla je u ponedeljak u Pragu, posle razgovora sa češkim premijerom Andrejom Babišem, da Srbima na KiM preti humanitarna kastrofa i da je potrebno da se region vrati tamo gde je bio pre mera Prištine, dok je Babiš istakao da Priština ne ispunjava svoje obaveze a da je stav Beograda konstruktivan.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je iskoristila posetu Češkoj, koja je priznala kosovsku nezavisnost, da predsednika Miloša Zemana i premijera Babiša upozna sa izazovima sa kojima se uočava Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Navela je da je iza Srbije "težak novembar" zbog mera koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije i BiH, naglasivši da je Srbima na KiM uskraćena i štampa na maternjem jeziku.

Pročitajte još - VUČIĆ SE SASTAO SA HLAVSOVOM: Češka podržava evrointegracije Srbije

"Nemaju ni slobodu štampe, a najava transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku je posebno uznemirujuća činjenica i za Srbiju ali i za regionalni mir. Zamolila sam Babiša da pomogne i utiče u EU na to da se vratimo na pitanja od značaja za jači i perspektivniji region, a ne na podizanje barijera", rekla je Brnabić.

Kako je istakla, Srbima na KiM preti humanitarna katastrofa. "Hajde da se vratimo tamo gde je region bio 5. novembra", rekla je ona.

Babiš je rekao da su razgovarali o Kosovu i napetosti koja je sve jača.

Premijerka sa Andrejom Babišem Foto Tanjug

"Kosovo ne ispunjava obaveze i pokušaćemo da učinimo sve što je u našoj moći da ta napetost bude što manja. Smatramo da je pristup Srbije konstruktivan", istakao je premijer Češke.

Prethodno, Brnabić je razgovarala sa predsedavajućim Predstavničkog doma češkog parlamenta Radekom Vondračekom.

Miloš Zeman i Ana Brnabić Foto Tanjug

Na početku posete susrela se i sa češkim predsednikom Milošem Zemanom.

U prisustvu premijerke Brnabić i predsednika Zemana, ministri finansije dve zemlje Siniša Mali i Alena Šilerova potpisali su sporazum vlade Češke i Srbije o regulisanju starog klirinškog duga Srbije prema Češkoj, saopšteno je iz srpske vlade.

MALI: OTPISANO 70 ODSTO KLIRINSKOG DUGA SRBIJE PREMA ČEŠKOJ

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je u ponedeljak potpisan Sporazum o regulisanju starog klirinškog duga Srbije prema Češkoj kojim će biti otpisano 70 odsto tog duga koji potiče još iz doba SFRJ.

Mali je u sastavu delegacije na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić koja boravi u poseti Češkoj Republici.

"To je dug koji potiče još iz SFRJ i uspeli smo nakon teških pregovara da dobijemo otpis 70 odsto duga, da sa 32,7 miliona dolara dođemo na 9,8 miliona. To je jedina stvar koja je opterećivala odnose dve zemlje u proteklih 25 godina", rekao je Mali novinarima u Pragu.

Pročitajte još - Zeman pred novinarima zapalio velike crvene gaće

Kako je rekao, Srbija ima novac na računu, biće regilusan i taj stari dug.

"Imamo likvidnost. Nakon što ovaj sporazum bude ratifikovan imamo 45 dana da platimo 9,8 miliona dolara", naglasio je on.

Rešavanje ovog pitanja omogućava i otvaranje nove stranice u odnosima dve zemlje, kako bi se dalje razvijala saradnja, investicije, dodao je Mali.

"Pričali smo mnogo o novim investitorima koji dolaze u našu zemlju iz Češke Republike. To je sjajna stvar i zato želimo da ove stare dugove rešimo što pre kako bismo otvorili prostor za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa", zaključio je Mali.