Kosovska Mitrovica – Na dan kada se u svetu obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, studenti Prištinskog univerziteta ukazali su još jednom da se upravo u ovom trenutku, osnovna ljudska prava uskraćuju Srbima na Kosovu i Metohiji.

Novim performanskom, koji su tačno u podne izveli ispred prostorija Euleksa i Evropske unije u severnoj Kosovskoj Mitrovici, još jednom su na miran i dostojanstven način ukazali na štetnost odluke Prištine koja je uvela taksu od 100 odsto na sve proizvode koji dolaze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pored nalepnica na usnama, na kojima piše „100 odsto takse, 0 odsto slobode“ studenti su nosili i transparente na kojima je pisalo "Gde su naša ljudska prava", ali i članovi iz Međunarodne konvencije u ljudskim pravima u kojima su zagarantovana prava na učenje, na slobodu kretanja, na pravedno suđenje i pretpostavku nevinosti....

Pročitajte još - POGLEDAJTE: Studenti igrali košarkašku utakmicu vezanih ruku (FOTO+VIDEO)

- Danas smo izveli performasn u kojim smo želeli da pokažemo da se osnovna ljudska prava, koja su zagarantovana svima u svetu, ne poštiju kada su u pitanju Srbi na Kosovu i Metohiji. Smatramo da smo ovim poslali jasnu poruku i međunarodnoj zajednici da se ne slažemo sa odlukom Prištine kojom su direktno ugrožena naša osnovna ljudska prava i nastavićemo da se borimo mirnim i demokratskim putem do konačne pobede – rekao je za „Novosti“ student prorektor Nemanja Biševac.


On je na skupu u Kosovskoj Mitrovici pročitao nekoliko članova iz Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, sa posebnim akcentom na to da se, nerazumnim potezima Prištine, njemu i njegovim kolegama na Prištinskom univerzitetu uskraćuje pravo na slobodno studiranje. Protest je završen protestnom šetnjom do spomenika Knezu Lazaru u centru grada.