KOSOVSKA MITROVICA – Na težak položaj Srba zbog drakonskih taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH, još jednom su, performansom „Fer plej na Briselski način“, ukazali studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Na ploči ispred studentskih domova, tačno u podne, odigrana je nesvakidašnja košarkaška utakmici u kojoj su „Srbi sa Kosova i Metohije“, vezanih ruku, igrali protiv tzv. „Sponzora kosovske nezavisnosti“ na čijoj su strani bili sudija iz Evropske unije i nemi posmatrač iz Euleksa.

- Imali smo priliku da vidimo košarkašku utakmicu između sponzora tzv. kosovske nezavisnosti i Srba sa Kosova i Metohije. Ekipu sponzora predstavljali su glavni sponzor, selektor, najbolji strelci i kapiten ekipe - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Kfor i Albanija uz svesrdnu pomoć sudije iz EU i nemog posmatrača odnosno zapisničara - Eulexa. Ekipu Srba sa KiM su predstavljali stanovnici srpskih opština na KiM - kazao je student prorektor Nemanja Biševac.

PROČITAJTE JOŠ - Završeni protesti, Srbi poručili: Mi druga ognjišta nemamo i ostajemo ovde, takse su pretnja našem opstanku na KiM!

Na sebi svojstven način, kršeći pravila, i uz pomoć sudija, „sponzori“ su pokušavali da dođe do pobede, pa su tako Srbi kažnjavani zbog uzimanja vode tokom tajm auta, ali i glasnog navijanja publike. Sve to, ipak, nije bilo dovoljno da se pobede pravo i pravda pa je zato rezultat na kraju meča bio 12:44 u korist Srba, aludirajući na poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN - a.- Ovim smo želeli da prikažemo naše viđenje dešavanja u svetu i odnos velikih sila prema Srbima. Momci koji su predstavljali „Srbe sa KiM“ su vezanim rukama pokazali da se naš narod nalazi u neravnopravnom položaju i da se bori protiv mnogo jačeg protivnika. I pored toga, verujemo da će naš narod izaći kao pobednik iz ove borbe – rekao je za „Novosti“ predsednik Studentskog saveza PMF – a Aleksandar Arsenijević.Mirno i dostojanstveno, kako i dolikuje akademcima, studenti Prištinskog univerziteta nastaviće borbu za prava Srba i tražiti ukidanje besmislenih nameta koje dolaze iz Prištine, a novo okupljanje najavili su već za četvrtak u podne, ispred studentske menze u Kosovskoj Mitrovici.